Според британския министър на отбраната Бен Уолъс Русия планира в

...
Според британския министър на отбраната Бен Уолъс Русия планира в
Коментари Харесай

Бен Уолъс: Русия планира в близко време да проведе "ядрено стратегическо учение"

Според английския министър на защитата Бен Уолъс Русия възнамерява в близко време да организира " нуклеарно стратегическо обучение ". Уолъс се базира на констатации на разузнаването, без обаче да даде никакви детайлности. Министърът даде изявление по радиостанция Военновъздушни сили, в което разяснява, че Русия възнамерява и хакерски атаки, както и други " дестабилизиращи " дейности, в това число и тактически лъжливи маневри, с цел да се сътвори предлог за инвазия в Украйна.

Думите на английският министър идват на фона на състоящата се през днешния ден аудиенция на външния министър Лиз Тръс в Москва, като сега текат диалозите й с сътрудника Сергей Лавров, написа Der Standart. Руският дипломат в Европейски Съюз Владимир Чижов също съобщи пред BBC, че страната му към момента има вяра, че дипломацията може да помогне за деескалация на рецесията към Украйна. Той сподели, че съветските войски, ситуирани сега в Беларус, ще се върнат в непрекъснатите си бази след ученията.

В четвъртък в цяла Европа се чакат интензивни дипломатически диалози, ориентирани към понижаване на напрежението. Френският външен министър Жан-Ив льо Дриан съобщи, че се надява на сигнал от Русия, че тя е подготвена да продължи тези дипломатически договаряния. Това би било позитивен сигнал, сподели той пред радиостанция France Inter. Общата обстановка обаче остава извънредно тревожна. На този декор Русия и Беларус започнаха 10-дневни взаимни военни учения.

Съединени американски щати нарекоха ученията - за които се счита, че са най-голямото разполагане на Русия в Беларус след Студената война - " ескалационен " ход. Москва усилва капацитета си за деяние Русия неведнъж отхвърля всевъзможни проекти за навлизане в Украйна, макар скупчването на повече от 100 000 бойци на границата, и дефинира задачата на ученията в Беларус като подготовка на въоръжените сили за " прекъсване и отбиване на външната експанзия като част от отбранителна интервенция ".

Предвижда се маневрите да продължат до 20 февруари. Припомняме, че един от сюжетите, които преглежда американското разузнаване, е точно със период средата на февруари месец като най-вероятен миг, за който се готви Русия за нападна елементи на Украйна.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР