Според 75 на сто от фирмите, ако държавната субсидия се

...
Според 75 на сто от фирмите, ако държавната субсидия се
Коментари Харесай

Проучване на БТПП: Ако държавната субсидия се премахне или стане 1 лев на глас, партиите ще оптимизират структурите си и ще станат по-ефективни, смятат 75 на сто от фирмите


Според 75 на 100 от компаниите, в случай че държавната дотация се отстрани или стане 1 лев на глас, партиите ще усъвършенстват структурите си и ще станат по-ефективни. Данните са от анкетно изследване на Българската търговско-промишлена палата /БТПП/ измежду членове на бизнес организацията по отношение на субсидирането на партиите и опциите за финансиране от страна на фирмите, Неправителствени организации и физическите лица. Проучването е направено в интервала 28 юни - 3 юли (преди влизане на законовите ремонти за понижаване на субсидиите), се споделя в известие на БТПП.

Повечето компании считат, че понижената дотация ще бъде обезщетена с пари от бизнеса - 74 на 100 от интервюираните.

Около 60 на 100 от фирмите виждат като резултат при понижаване на дотациите на 1 лева изгубване на " дребните " партии и оставане единствено на " огромните " партийни структури. От друга страна, когато настоящите партии не могат да употребяват парите за това, че имат гласоподаватели, това ще даде късмет на други партии да влязат в предизборното съревнование, изключително що се отнася до равноправието с разполагане на финансови средства.

Намаляването или премахването на дотацията съгласно интервюираните ще докара до редица преимущества: ограничение на участието в партиите по фамилен ред, понижаване на зависимостта от гласоподавателите, минимализиране на разноските за несвойствена активност, по-стриктен вътрешнопартиен надзор

В анкетата членовете на БТПП оферират да се обърне внимание и на други средства за финансиране на партиите - по-голям членски импорт и даване на рационални рекламни пакети преди изборите. Участници в анкетата считат, че финансовата поддръжка за партиите би трябвало да идва от членовете или симпатизанти с персонални средства, като партиите следва да печелят хората с концепциите си. Като резултат от съкращаване на дотацията партиите виждат и основаването на една по-конкурентна среда, тъй като те няма да разчитат на пари от страната.

45 на 100 от компаниите поддържат предлагането те да финансират партиите, само че при избрани условия, а точно да има по-голяма бистрота на предоставяните средства, както и на изразходването им, да се криминализира приемането на суми с неразбираеми източници.

46 на 100 от фирмите се тормозят, тъй като чакат да се оказва напън от страна на партиите върху бизнеса и избрани компании ще бъдат покровителствани.

67 на 100 от интервюираните считат, че когато партиите са финансирани от компаниите или Неправителствени организации, то би трябвало да има закрепен оптимален размер. Таванът да е избрана сума, само че да не е обвързвана с размера на компанията или оборота.

72 на 100 са срещу финансирането да е избран % от оборота или приходите на фирмите, 62 на 100 са срещу финансирането да се прави на база на размер на компанията (микро, малко, приблизително или огромно предприятие). 63 на 100 декларират, че дотацията за партиите би трябвало да бъде 1 лев на глас, а 78 на 100 поддържат въвеждането на предели за финансиране. Решението за понижаване на дотациите е положително, само че ще има търсения резултат единствено в случай че има по-затегнат надзор, тъй като от анкетата си личи мнението на бизнеса, че заплащанията " под масата " ще останат, показват от БТПП.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР