Споразуменията за глобалeн корпоративeн данък няма да попречат на най-големите

...
Споразуменията за глобалeн корпоративeн данък няма да попречат на най-големите
Коментари Харесай

Глобалният корпоративен данък и възможните изключения от правилото

Споразуменията за глобалeн корпоративeн налог няма да попречат на най-големите компании в света да търсят и намират благоприятни условия за прекачване на облаги в чужбина, написа CNBC, базирайки се на експертни оценки.

Проектът за световна данъчна промяна беше създаден от Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) и в основата си измененията допускат въвеждане на минимална ставка на корпоративния налог от 15 % за 100-те най-големи компании в света с годишни доходи над  750 милиарда евро.  130 страни поддържаха кардинално концепцията, в това число и тези от G-2, като имат намерение да накарат интернационалните корпорации да заплащат обективни налози в страните, в които оперират.

Компаниите обаче могат да открият нови способи да избегнат заплащането на налози, твърди Кристиан Халъм, експерт по данъчна политика в интернационалната организация Oxfam. Той съобщи, че системата на Организацията за икономическо сътрудничество и раз „ изостря съществуващото неравноправие “, особено за актуалната система и единствено по себе си - извънредно незаслужено.

Експертът означи, че към момента не са известни всички детайлности по договорката, само че от наличните данни следва, че това ще бъде неприятна вест за данъчните убежища като Бермудските острови или Каймановите острови. В сегашната си форма обаче планът на Организацията за икономическо сътрудничество и раз може да докара просто до пребазиране на бизнес интервенции от досегашните убежища към други страни, които могат да обезпечат данъчни облекчения. 1 5-процентният корпоративен налог няма да се ползва на всички места, тъй като в плана има изключения , изясни Халъм.

В съглашението на Организацията за икономическо сътрудничество и раз има уговорка, която разрешава на фирмите да заплащат по-малко от 15 % в страни, в които имат доста чиновници или физически активи, като да вземем за пример фабрики. „ Стимулът за укриване на облаги не е липсващ с минималния 15-процентен корпоративен налог “, споделя Халъм.

Алекс Кобъм, началник на мрежата за данъчно правораздаване, дефинира полемиките и споразуменията по отношение на минималната ставка като исторически, само че безполезни за използването на обективна и ефикасна промяна. Той има вяра, че договорката в действителност в последна сметка изненадващо ще докара до прекачване на по-голямата част от облагите към най-големите страни от Организацията за икономическо сътрудничество и раз.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР