Споразумението за зърнените коридори, което беше подписано в Истанбул, ще

...
Споразумението за зърнените коридори, което беше подписано в Истанбул, ще
Коментари Харесай

Какво пише в споразумението за зърнените коридори от Украйна

Споразумението за зърнените коридори, което беше подписано в Истанбул, ще разреши доставката на минимум 25 милиона тона зърно на международните пазари. Това заяви в петък източник от договарянията в Истанбул пред ТАСС.

" На първия стадий се допуска, че с помощта на съглашението, което ще бъде подписано през днешния ден в Истанбул, корабите с продоволствия, които са блокирани в украинските пристанища, ще бъдат деблокирани. Техният брой е почти 80. Според някои оценки това ще разреши доставка на международните пазари през идващите седмици след задействането на този механизъм на към 25 милиона тона зърно ", сподели източникът.

Както се акцентира, " един от най-важните съставни елементи на съглашението за зърнените коридори са гаранции за сигурност на сухотоварните кораби, тъй че те да могат свободно да напущат украинските пристанища ".

На собствен ред телевизионният канал Habertürk заяви, че съглашението за зърното от страна на Турция и Русия ще бъде подписано от министрите на защитата на двете страни.

" Според Истанбулското съглашение за експорт на украинско зърно. Украйна не подписва никакви документи с Русия. Ние подписваме съглашение с Турция и Организация на обединените нации и поемаме отговорности към тях. Русия подписва огледално съглашение с Турция и Организация на обединените нации ", написа в " Туитър " съветникът на украинския президент Михайло Подоляк, представен от УНИАН.

Освен това, съгласно Подоляк, няма да има конвой на товарните кораби от съветски военни кораби и не се планува наличие на съветски представители в украинските пристанища, всички инспекции на транспортните кораби ще се правят от взаимни групи в турски води, в случай че е належащо.

" При провокации - следва неотложен боен отговор ", добави съветникът на ръководителя на президентската канцелария.

Споразумението за експорт на украинско зърно през Черно море не планува боен конвой на товарните кораби, само че страните се задължават да не ги атакуват, заяви и за ТАСС източник, осведомен с договарянията.

Създаване на коридорите

Споразумението за експорт на зърно от Украйна планува основаването на безвредни коридори от Одеса, както и от Черноморск (Иличовск) и Южний, сподели източникът.

Турският министър на защитата Хулуси Акар заяви на 18 юли, че са реализирани кардинални договорености за основаването на така наречен зърнен кулоар за експорт на селскостопански артикули през Черно море и опцията за осъществяване на среща на представители на Турция, Русия, Украйна и Организация на обединените нации тази седмица, на която те могат да бъдат формализирани в подобаващ документ.

Ръководителят на турското министерство на защитата сподели също, че срещата ще се концентрира върху основаването на координационен център, взаимен надзор при излизането на цивилни кораби от пристанищата и в точките им на идване, както и обезпечаване на направления за превозване на селскостопански артикули.

На 15 юли формалният представител на съветското министерство на защитата генерал-лейтенант Игор Конашенков съобщи, че участниците в срещата по " зърнения въпрос " в Турция на 13 юли по принцип са подкрепили предложенията на Русия, като в близко бъдеще работата по правенето на финалния документ " Черноморска самодейност " ще бъде приключена. Въпросът за основаването на зърнен кулоар беше разискван в Техеран от президентите на Руската федерация и Турция.

Организация на обединените нации и Турция се пробват да посредничат в полемиките за рестартиране на основния експорт на зърно от Украйна отдавна. Но напрежението набъбна поради изказванията за откраднати доставки, които Москва отхвърля: Министерството на външните работи на Украйна пресмята, че съветските сили са заграбили минимум 400 000 тона зърно от страната след нахлуването през февруари.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР