Споразумението за безвъзмездно финансиране изграждането на българския участък на междусистемния

...
Споразумението за безвъзмездно финансиране изграждането на българския участък на междусистемния
Коментари Харесай

ЕСО и ИА „Иновации и мрежи“ към ЕК подписаха Споразумение за безвъзмездно финансиране на българския участък на междусистемния електропровод 400 kV „Марица Изток – Неа Санта“


Споразумението за безплатно финансиране построяването на българския сектор на междусистемния електропровод 400 kV от п/ст „ Марица Изток “, България до п/ст „ Неа Санта “, Гърция беше подписано в границите на срещата на високо ниво в границите на самодейността за съгласуваност в района на Централна и Югоизточна Европа (CESEC), която се организира в гр. Букурещ, Румъния, оповестиха от Елекроенергийния систематичен оператор /ЕСО/.

По време на сесията, отдадена на напредъка и идващите стъпки в осъществяването на Меморандума за съгласие на CESEC и проекта за деяние в региона на електроенергетиката, се състоя подписването на съглашението за безплатна помощ. В края на месец януари тази година Координационният комитет към европейския финансов „ Механизъм за свързване на Европа “ взе решение да отпусне безплатно финансиране в оптимален размер от близо 28,6 милиона евро за построяването на българския сектор от електропровода сред п/ст Марица Изток, Република България и п/ст Неа Санта, Република Гърция.

Сумата е в размер на 50% от нужните средства за строителството на електропровода, които са на обща стойност 58 милиона евро. Другата половина ЕСО ще покрие със лични средства.

Междусистемният електропровод 400 kV сред п/ст Марица Изток, Република България и п/ст Неа Санта, Република Гърция, се осъществя от ЕСО взаимно с гръцкия самостоятелен метафоричен оператор. Електропроводът е с дължина 123 км на българска територия и 29 км на гръцка територия, и потенциал от 1500 MW.

Електропроводът ще укрепи мрежа 400 kV в района, доста ще увеличи опцията за продан на електрическа енергия сред двете страни и ще подкрепи реализацията на създадената електрическа енергия от възобновими източници на територията на Североизточна Гърция и Южна България.

Междусистемният електропровод 400 kV „ Марица Изток – Неа Санта “ е един от петте плана, които осъществя Елекроенергийният систематичен оператор, със статут на планове от общ европейски интерес, според Регламент 347/2013 за създаване на трансевропейската инфраструктура.

Общата дължина на новите електропроводи 400 kV e почти 470 километра с капиталова стойност 250 милиона евро.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР