Споразумението от седем точки, за което се разбраха вчера властта

...
Споразумението от седем точки, за което се разбраха вчера властта
Коментари Харесай

Извънредно: парламентът ратифицира седемте точки на енергетиците

Споразумението от седем точки, за което се схванаха през вчерашния ден властта и протестиращите енергетици, ще бъде гласувано още през днешния ден на изключително съвещание на Народното събрание. (Депутатите взеха решение да не заседават поради предизборната акция, само че ще се съберат през днешния ден за задачата, б.р.).

Още нощес, след траялите седем часа трагични договаряния, в които участваха представители на парламентарните групи, както и министър председателят Николай Денков, Кирил Петков, Атанас Атанасов и несъмнено, Делян Пеевски, внесоха план на на Народното събрание за одобрение на съглашението.

Основното е, че страната няма да затваря мощности по " административен път ", пазарът ще реши по кое време ще се случи това, а ВЕИ тактиката, залегнала в териториалните проекти на трите въглищни региона Стара Загора, Петник и Кюстендил, продължава да се следва. 

Държавата ще заплаща за " запас ", т.е. за базови мощности, които ще се поддържат и употребяват при рецесии или при увеличено ползване. Подробности по осъществяването на тази точка няма, в това число финансови параметри. Механизмът би трябвало да бъде конкретизиран до 31 декември т.г.

Остава в действие и ангажиментът на държавното управление, вменен му от две остарели решения на Народното събрание - да договаря с Европейската комисия, като бъдат включени и представители на синдикатите.

Кабинетът се е заел и за правене на енергийна тактика на страната с небосвод 2050 година, като в процеса още веднъж ще вземат участие синдикатите. Разписаният период е 30 ноември.

Записана бе и точка и за " бистрота на процедурите по капиталовите планове " в трите наранени региона, провокиррана от изказванията на ГЕРБ, че " Продължаваме промяната " е подредила близки компании за задачата.

Отпада и основаването на държавно дружество за наемане на останалите без работа със затварянето на мощностите енергетици. То трябваше да обезпечава дейностите по рекултивация на терените, както и да заплаща заплати на заетите в бранша на същите условия, на които са работили в мините. Това бе една от точките, които синдикатите утвърдиха преди две седмици след среща с Денков.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР