Споразумението на Булгаргаз с турската компания Боташ наистина е важно

...
Споразумението на Булгаргаз с турската компания Боташ наистина е важно
Коментари Харесай

Защо е историческо споразумението с Боташ за газа. Говори Хиновски

" Споразумението на " Булгаргаз " с турската компания " Боташ " в действителност е значимо и аз бих го нарекъл историческо. Защото ние от доста дълго време повтаряме в медиите, че същинската диверсификация и огромният запас за диверсификация на българския пазар е турската връзка и пазарът в Турция, който е доста кондензиран. Там има огромни количества остатъци на газ и това за нас е енергийна сигурност. "

Това съобщи енергийният специалист Иван Хиновски в изявление за " Флагман ". Във вторник в Министерския съвет беше подписано съглашение, посредством което „ Булгаргаз “ получава достъп до терминалите и газопреносната мрежа на турската държавна енергийна компания „ Боташ “. Служебният министър председател Гълъб Донев дефинира съглашението като историческо и акцентира, че за първи път Република Турция дава на външна компания достъп до своите терминали за полутечен природен газ. 
-->
На въпрос на " Флагман " ще поевтинее ли газът, Хиновски отговори: " Цената на газа се дефинира от показателите на интернационалните тържища, които са според от доста фактори – Китай, Катар, Русия, Европа, скорост на създаване на терминали в Германия, в Холандия... Т.е. това е един многофакторен развой. В общи линии се чака след тази действителна диверсификация цената на нашия газ да се резервира в най-лошия случай на тези равнища, на които е сега ".

Експертът съобщи, че не се знае по кое време у нас ще влязат първите количества газ от Турция. " В  момента „ Булгаргаз “ е в процедура на избор на снабдител по дълготраен контракт и в случай че подобен контракт се подписа, то опцията Турция ще бъде аварийна. По начало този контракт с „ Боташ “ за мен персонално се явява като една сигурност - спомагателна алтернатива за доставка на газ ", изясни Хиновски.

За първи път турците позволяват различен до техните терминали. Защо го прави Турция?

" Сигурно Турция има някакъв политически интерес. Ние дълго време сме се опитвали да го създадем, „ Българският енергиен и минен конгрес “ го е предложил на десетки конференции, конгреси, семинари. Ние сме го предложили на политиците, от времето на ГЕРБ сме споделили, че това е доста значимо. Защо? Абсурд е да нямаме междусистемна съгласуваност, тъй като ние нямаме техническа опция да внасяме газ от Турция. Сега на база на този контракт към този момент има междусистемна съгласуваност, т.е. техническа и икономическа опция да се купува газ от „ Боташ “.

Хиновски изясни още, че турският газ е микс от ирански, азербайджански, египетски и малко съветски.

" С този хъб, който прави Турция, тя прави една стъпка да конкурира ТTF - холандската борса, тъй като до момента цяла Европа гледаше и резервираше по TTF. Сега аз имам възприятието, че Турция измества полюса, защото в Турция има доста повече газ, доста повече разнообразни източници на газ; че това е по-скоро политическа поддръжка за турския газов хъб. Не е толкоз за Русия и за Путин ", съобщи още специалистът.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР