Споразумение с производителите беше подписано преди четири месеца, когато отново

...
Споразумение с производителите беше подписано преди четири месеца, когато отново
Коментари Харесай

Мехмед Дикме: Има закоравели чиновници в ЕК и в министерството, които не могат да различат крава от овца

„ Споразумение с производителите беше подписано преди четири месеца, когато още веднъж земеделците беше на митинг. Настоящото държавно управление наследи проблеми още от няколко предишни държавни управления, само че в миналите 9 месеца, те не бяха решени “.

Това сподели в предаването „ 120 минути “ Мехмед Дикме, някогашен министър на земеделието.

„ Вместо да седнат и да създадат разбор и да търсят решение, те се затвориха в себе си и започнаха да търсят пари за решение на проблемите. Парите не са само решение “, акцентира той.

По-малки асоциации блокираха гранични пунктове в символ на противоречие с сделките

„ В Европа и в света има голям напън върху земеделците – храните да са на ниска стойност, с цел да не се надува инфлацията. Земеделците в световен аспек са притиснати. У нас секторът страда и поради войната в Украйна. Преди няколко месеца бяха изхрачени едни пари, а проблемите не престават да съществуват. Сега още веднъж ще бъдат дадени, а проблемите ще съществуват “, добави той.

Според него държавното управление би трябвало да планува проблемите, а на да се търси решение след началото на митингите.

„ И сега България внася, само че и изнася доста. България е огромен експортьор на зърнени култури. Секторът е оставен на произвола. Не парите са главния проблем. Прекъснат е разговорът сред земеделци, министерство и парламент. Аз се чудя по какъв начин толкоз устояха – земеделците са пред банкрут. Банките ги притискат поради заемите, продукцията стои по хранилища, цените са ниски и продават на загуба. Кой е този глупак, който желае да се потвърждава загуба, с цел да се дадат пари “, уточни Дикме.

„ Коя банка ще даде кредитиране на компания, която губи? Ако те излязат на загуба, коя банка ще даде пари, в случай че знае, че няма да си ги получи назад “, безапелационен е някогашният министър земеделието.

В понеделник ще бъде подписан нов меморандум

„ В никакъв случай не пазя министъра и държавното управление. Не може да се желае оставка на някой по тази причина, че времето е било неприятно, че има война в Украйна и цените на международните тържища са ниски. Да, може да се желае оставката по тази причина, че при договарянето на „ Зелената договорка “ не са предпазени техните ползи. Няма държавно управление, което да подсигурява пазари. Правителството обезпечава условия за намирането на пазари. Бизнесът си намира пазари. Българските земеделци са в тежка конюнктура. Украйна е доста огромен проблем не поради украинската продукция, влизаща в България. В Украйна няма „ Зелена сделка‘, няма условия за препарати, за торове, страната дава гратис земя – няма лихва. В един миг те излизат на европейския пазар и лишават пазара на българския производител. Европейска комисия основава неконкурентна среда на българските и европейски фермери по отношение на украинските. Това не е метод за подкрепяне за Украйна “, сподели още той.

„ Земеделците не желаят единствено пари. Искат предвидимост. Положението сега е толкоз зле. Сега ще им дадат пари, а след три месеца е жътвата. Рапицата сега - две трети не може да се рекултира и е изгубена. Пшеницата е в окаяно положение. Министерството би трябвало да признае, че за предходната година над 430 животновъдни компании са прекратили своята активност в България. Цената на млякото е ниска. Една огромна част от продукцията е със изсъхнало мляко от чужбина. Няма световна политика на държавното управление и на министерството по отношение на бранша. Сега стачкуват освен за пари, само че и поради тяхното бъдеще – не знаят какво им следва “, акцентира Мехмед Дикме.

„ Има закоравели служители в Европейска комисия и в министерството, които не могат да разграничат крава от овца. От тях се чака да създадат политика за овцевъдството или за говедовъдството. Това е сериозен проблем на българските политици, чиято задача е да намерят място на своите фрагменти. България може да наложи несъгласие на решенията. Аз съм на 100% склонен с протестиращите. Министърът, виждам, също е склонен, само че някой от държавното управление сложил ли ги е проблемите в Брюксел? “, добави някогашният министър на земеделието.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР