Спорът за името на Македония – една от горещите теми

...
Спорът за името на Македония – една от горещите теми
Коментари Харесай

Ще породи ли конфликти новото предложение за име на Македония

Спорът за името на Македония – една от горещите тематики в последните дни. Вчера в публично изказване министър председателят на Македония Зоран Заев съобщи, че името Република Илинденска Македония е вероятният избор – и този вид е бил разискван с сътрудника му Алексис Ципрас по време на срещата им в София. И в двете страни обаче има запаси към препоръчаното име. Дали то ще постави завършек на многогодишния спор или в противен случай – ще породи нови спорове? 

„ Името в действителност е екстравагантно, тъй като в света няма страна, чието име да е формирано по сходен метод – със споменаване на историческо събитие посредством националното име на един църковен празник. Точно по тази причина незабавно имаше реакция и на двете страни ”, разяснява в студиото на „ Здравей, България ” проф. Ангел Димитров, някогашен дипломат на България в Скопие и понастоящем ръководител от българска страна на взаимната Българо-македонска комисия.

И добави, че в прочут смисъл такова име би било по-удобно за Гърция, тъй като по този метод противоречивият смисъл се насочвал в друга посока.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР