Спор относно патентите за ваксината срещу Ковид-19 между фармацевтичните фирми

...
Спор относно патентите за ваксината срещу Ковид-19 между фармацевтичните фирми
Коментари Харесай

Moderna и Pfizer/BioNTech се сблъскват в британски съд

Спор по отношение на патентите за имунизацията против Ковид-19 сред фармацевтичните компании Moderna и Pfizer/BioNTech ще бъде прегледан в съда в Лондон.


Предмет на разногласието е изказванието на американската компания Moderna, че нейният американски съперник Pfizer и немският му сътрудник BioNTech са нарушили патентното право за имунизацията Comirnaty.

Moderna твърди, че ѝ се дължи отплата за артикули, създадени след 7 март предходната година. Но Pfizer и BioNTech отхвърлят нарушаването и желаят два патента на Moderna да бъдат оттеглени като " невалидни ".

Изслушването ще стартира във Върховния съд в Лондон се чака да продължи доникъде на май. Решението ще бъде взето на по-късна дата.

Moderna е предявила сходни искове за нарушение на патенти против Pfizer и BioNTech и в други страни, по-специално в Съединени американски щати и Германия.

Компаниите завоюваха милиарди долари от потреблението на авангардната технология на Messenger RNA (mRNA) във имунизациите.

Такива ваксини работят посредством даване на генетични указания за преобразяване на някои от клетките на гостоприемника във вирусоподобни частици, което приготвя имунната система за реакция. Те бяха утвърдени в границите на няколко месеца след оповестяването на световна пандемия от Световната здравна организация през март 2020 година

През 2020 година Moderna съобщи, че няма да ползва патенти, свързани с Ковид-19, до момента в който пандемията продължава. Но през март предходната година компанията разгласи, че чака нейната интелектуална благосъстоятелност да бъде спазвана в страни, които не са с ниски и междинни приходи, а доставките към този момент не са проблем. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР