Спор няма - през първите 15 пандемични месеца, онлaйн тъpгoвиятa

...
Спор няма - през първите 15 пандемични месеца, онлaйн тъpгoвиятa
Коментари Харесай

Виртуалното пазаруване препълни складовете и вдигна наемите им

Спор няма - през първите 15 пандемични месеца, онлaйн тъpгoвиятa в действителност се трансформира в ocнoвeн ĸaнaл за другарство сред производители и консуматори. А сливането на физичecĸите и виртуалните магазини дотам се " разбърза ", че на процедура водещите марки по света са на път да заключат бутиците и хипермаркетите си и да изхвърлят ключовете в най-близкия язовир.

 

Едновременно с притока на свежите пари, икономисани от режийните разноски и заплатите на личния състав в комерсиалните обекти, пред бизнеса се появи и един доста сериозен проблем: пандемията накъса веригите за доставки в международен мащаб, а складовите бази и логистичните центрове внезапно започнаха да се пръскат по шевовете. Това внезапно увеличи търсенето на свободни пространства, а " рентиерите " подвигнаха цените до небесата.

" Процесът се подтиква и от вложители, при които водещ е спекулативния интерес. Например, заинтригувани от диверсификация на портфолиото си, фирмите с активи като офис площи, демонстрират по-голям интерес към други бизнес сегменти като комерсиалните паркове, логистичния и жилищния пазар " означават специалистите от Colliers.

В последния си отчет, консултанската компания отбелязва, че сегментът " Логистични площи " е във фаза развиване на нови планове, защото пандемията докара до

известна промяна в цените на строителните терени.

Наличието на парцели с приход остава нищожно заради към момента огромният дял на индустриални и логистични компании, които употребяват лични парцели (или остарели, пригодени за прилагане имоти). Пазарната възвръщаемост спада, откакто продажните цени на логистични парцели с приход се повишават.

" Близо 54 000 кв. м индустриални и логистични площи са отдадени чартърен или приключени за лично прилагане през второто тримесечие на тази година ", се споделя в отчет на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton. Пазарът на индустриални и логистични площи в София отбелязва интензивност както при наемите, по този начин и при построяването на нови обекти. Това е покрай размерите от същия интервал на предпандемичната 2019 година. Новите обекти са предопределени за лично прилагане, като изключение прави единствено приключената към този момент " Фаза 2 " от Logistics Park RGS в Божурище.

" Наемният пазар в София е воден от консолидация и оптимизация на пространства на откритите местоположения. По-бавният ритъм на асимилиране на нови планове се отразява в съвсем незабележимо повишаване на свободните площи, като делът им към момента е към здравословните равнища от 4% “, разяснява Жоро Ангелов, управител „ Индустриални площи и развиване на имоти “ в Cushman & Wakefield Forton.

Обектите в градеж са към 330 000 кв. м,

като съвсем 70% от тях са или строителство по поръчка (built-to-suit), или за лично прилагане. Доминират плановете за хранилища и логистика на фирмите в бързооборотния бранш, артикули за дома и хранителната промишленост. Очакванията са за деен пазар и през втората половина на годината, когато ще бъдат завършени редица значими покупко-продажби за покупка на имоти, отдаване чартърен и строителство по поръчка.

Офертните наеми в столичния промишлен сегмент са постоянни, на междинна стойности 4.2 - 4.4 евро/кв. м за приблизително огромни площи. Имотите над 10 000 кв. м се оферират на цени от 3.8 до 4 евро на квадратен метър. Доходността е под напън поради възходящия инвеститорски интерес - през последното тримесечие е паднала до 8%, само че се чака в кратковременен проект да остане постоянна. 

От Colliers пресмятат, че през 2021 година е планувано строителството на нови 105 000 кв. м спекулативни площи, като главният дял от тях принадлежи на един от огромните оператори на индустриални и логистични паркове " СТР ". Търсенето на логистични крос-док площи чартърен (т.е. центрове за преразпределение на стоки) наоколо до огромните градове също ще продължи да върви във възходяща линия - поради

растящите потребности на виртуалните търговци

и обслужващите ги куриерски компании.

Български търговски компании, търсещи консолидация на складовите си пространства, записват нараснал интерес към покупка на земя и строителство на лични площи , е друга настояща наклонност.

От края на предходната година " Велграф асет мениджмънт " АД - София, което се занимава с отдаване чартърен и употреба на лични недвижими парцели, е новият мажоритарен притежател в " И Ар Джи Капитал - 3 " АДСИЦ. Това сдружение е на пазара от 2006 година и е профилирано в акумулиране на средства посредством издаване на скъпи бумаги и в вложение на набраните парични средства в недвижими парцели (секюритизация на недвижими имоти). В момента то има парцел " Ритейл Бургас " в морския град, близо до езерото Вая.

За да има повече шир за стратегическите си проекти, " Велграф асет мениджмънт " направи търгово предложение към останалите по-малки акционери. Мажоритарят има директно 83.64% от капитала на " И Ар Джи Капитал - 3 ” и желае да придобие останалите 343 593 акции, представляващи 16.36% от книжата с право на глас.

Всъщност, надалеч по-интересното е това, което стои зад търговото предложение. Стратегическият проект на компанията майка планува

построяването на два логистични центъра

- складови пространства, прилежаща логистична инфраструктура и административни офиси - в Пловдив и София.

В Града под тепетата (в непосредствена непосредственост до летище " Крумово " ) ще бъде издигнат логистечен парк с обща повърхност от 55 000 кв. м., от които над 13 000 кв. м закрити складови и офис пространства. До края на август би трябвало да завърши покупката на капиталовия парцел.

Другият план планува създаване на логистичен център посредством главен ремонт, възобновяване и сливане на голям брой складови пространства в три логистични складови бази - с офисни и сервизни елементи, с обща повърхност от 11 000 кв. метра. Новата облага ще е разположена на територията на Летище " София ".

Предвидено е двата логичстични парка

да влязат в употреба

през първото полугодие на 2022 година.

Целта на тези вложения е сдружението да генерира доходи посредством дълготрайно отдаване чартърен на складови площи и офиси. Финансирането ще бъде обезпечено посредством разпространение на емисия облигации, с което да бъдат покрити разноските за финансовите вложения.

Намерението на компанията майка е при подобаваща пазарна обстановка, съществуващият неподвижен парцел " Бургас Ритейл “ също да бъде продаден, а парите от него - изхарчени за покупката на капиталови активи.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР