Спор и обвинения между лекари и фармацевти за замяната на

...
Спор и обвинения между лекари и фармацевти за замяната на
Коментари Харесай

Е-рецепти: Лекари и фармацевти спорят за начина на предписване на лекарствата

Спор и обвинявания сред лекари и фармацевти за замяната на антибиотици и медикаменти за диабет, предписвани единствено в електронните предписания от понеделник (16 октомври).

Анета Александрова е с бронхит. След обзор персоналният доктор ѝ изписва антибиотик, който обаче не намира в аптеката. Точно този липсва сега в аптеките. „ Добре, че докторката е изписала сурогат и го има в тая аптека, другояче къде щях да го диря “, споделя Анета Александрова.

Хартиените наставления за тези две групи остават годни до приключването им

Ако обаче е изключено заместването на медикамента, пациентът или фармацевтът звънят на джипито по телефона. „ Аз да обясня за кой пациент става дума, че нещо в бялата рецепта не е наред, той да прекъсне прегледа, да влезе още веднъж в компютъра и да реши дали може да го замести с различен “, разяснява тематиката и фармацевтът Антоанета Стоянова.

Лекарите имат терзания за заместването на един антибиотик с различен. „ То - като химична формула, може да е едно и също, но към една формула, като се постави един спомагателен водороден йон, ще ви трансформира от Шакира в Шварценегер, тъй като има основни разлики “, безапелационна е доктор Гергана Костова.

До края на годината се чака 1,3 млн. ваксини за COVID-19 да дойдат в България, сподели съветникът на здравния министър

Собственици на аптеки отвърнаха. „ Аз мисля, че е належащо малко време на лекарите, с цел да свикнат с новия метод на определяне. Трябва да научат какво има на пазара и какво няма “, безапелационен е ръководителят на Асоциацията на притежателите на аптеки Николай Костов.

От Асоциацията за развиване на паралелната търговия с медикаменти пък сигнализираха, че медикаментите от Европа в този момент са недостъпни за пациентите. Те оферират кодовете на идентичните артикули да са свързани.

Те вършат това с обяснението, че предписаният медикамент липсва, настояват от БЛС

„ Друг вероятен вид, който да не попречва достъпа на болните до лекуване, е да отпадне националният номер на продукта и рецептата да се изписва единствено по название на лекарствения артикул, форма, централизация и размер на опаковката “, се споделя в писменото мнение на Асоциацията за развиване на паралелната търговия с медикаменти.

Джипито на Анета предвижда и проблеми с рецептите, изписани от мобилни устройства при домашни визити. „ Малък е дисплеят и не е комфортно. Другият вид е да се върна в кабинета, да пусна рецептата през компютъра “, изяснява персоналният доктор доктор Юрий Кънов.

Здравното министерство ще проучва обстановката до края на месеца.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР