Спомняте си, че конференцията във Ванзее, където се взима решението

...
Спомняте си, че конференцията във Ванзее, където се взима решението
Коментари Харесай

Каракачанов и окончателното решение на циганския въпрос

Спомняте си, че конференцията във Ванзее, където се взима решението за дефинитивно решение на еврейския въпрос, се случва през 1942, когато войната е на път да се обърне. Нацистите насочват геноцидните пристрастености на нацията към въображаемия зложелател, с цел да отклонят вниманието от наближаващото проваляне и да замесят всички в едно чудовищно закононарушение.
Разбира се „ концепцията “ на Каракачанов няма нищо общо със наличието на оня нацистки документ, асоциацията идва основно по линия на формата. Първо, Вътрешна македонска революционна организация разгаря расистките пристрастености на българската нация в миг, когато обединени лъжепатриоти са се хванали за гушите и не се знае по какъв начин ще се показват на идващите избори. Министърът към този момент разигра сцена с багери, които санкционират групово ромската общественост поради закононарушение на двама души, само че резултатът вероятно не е бил задоволителен. Затова на помощ идва административно-управленската съвестност.
И тук е другата аналогия с Ванзее – желанието един комплициран и дълго пренебрегнат проблем да се реши внезапно и дефинитивно. При това не от екип със експерти в областта на обществените политики, урбанизма, образованието и така нататък, а точно от силовия министър на защитата. Човек би могъл да си каже: пращат танковете и от циганския въпрос няма да остане камък върху камък… Какви ограничения предлага вицепремиерът на европейска България?
Как да ги приобщим?
Ще почна от най-позитивното: „ Приобщаване на честни и образовани лица от циганската (ромската) общественост към активността по запазване на публичния ред. “ Съгласен съм изцяло, интеграция ще има, единствено в случай че маргинализираните групи намерят мястото си в българските институции, в полицията, армията, партиите, образованието и така нататък Така те ще стартират да ги припознават като свои. Ако виждат по малкия екран публицисти от своята етническа група да вземем за пример, ще се усещат повече българи. Е да, но почитателите на господин Каракачанов надали ще одобряват някаква политика на положителна дискриминация, каквато се практикува в целия либерален свят; отново ще заговорят за привилегии и ще си останем в институциите единствено „ етнически наши хора “.Отдавна сме се съгласили, че е нужно „ последователно унищожаване на гетата и понижаване на концентрацията на живеещите в тях посредством недопускане на противозаконни градежи “. Тук най-харесвам думата „ последователно “, която точно опонира на горното съмнение за „ дефинитивно решение “. Бих повярвал в доброжелателността на господин Каракачанов, в случай че беше си направил самооценка за последното кампанийно побутване на колиби.
И въобще – в случай че имаше отвод от маниера да се реагира със законови ограничения на обособени престъпни произшествия. „ Постепенно “ значи в някои случаи побутване, в други - легализиране, в трети - градеж на обществени жилища, в четвърти - благоустрояване на махалата и вкарване там на полицейски пункт. За това би трябвало бюджет, само че и воля, и единодушие от българската част на нацията - каквито сега за жал не виждам. Значи авансово би трябвало спор, просвещение, уталагане на пристрастеностите.
Идеята за това на ромите да се дава земя, с цел да се махнат от съответното обитаемо място, не е добра, тъй като земеделието е сериозна специалност, която не всеки може/иска да практикува. А и маргинализирани групи нормално нямат какво да влагат в обработването на тази земя. Ще има ли да вземем за пример стратегия за аграрни заеми на роми, обезпечени от страната? Или таман Вътрешна македонска революционна организация ще писне, дето не даваме на „ нашите “? Без всякакво подозрение нужна ни е стратегия за претовареност на маргиналните групи, а казусът с ромите е първо - че нямат образоване, само че и второ, още по-важно - че са мощно дискриминирани. Тъкмо за това последното кой знае за какво в „ Концепцията “ няма и дума.
Въвеждането на „ трудово-образователна тегоба “ е едно сталинистко мечтание, което за следващ сезон не слиза от медийния ни сериал. Какво толкоз славно виждат в Трудови войски, с които нашата страна е осъдена след Ньой, аз не разбирам, само че да не усложняваме. Те вървят в пакет с друга момчешка концепция на министъра, а точно да вкара наборна работа. Така се връщаме във времето на соца: българите в армията, ромите – в трудови войски. Трябва ли да разясняваме сходни антиконституционни хрумвания за основаване на две категории жители? Ако желаеме ромите да учат поминък – отлично, дано създадем интернати с държавно финансиране, където те - по избор! - да се учат на специалност и трудова дисциплинираност. Но тази работа следва да провежда не военното, а просветителното министерство.
Апокалиптични показа
Талантът на популиста обичайно включва умеенето да се внушават апокалиптични чувства, както е било през 1942 година. Ваят се облици на врагове. В случая такива са неправителствените организации, които трябвало да бъдат осъдени да имат офиси в съответните гета. (Впрочем имаме ли правна формулировка какво е гето у нас? Ще ми помогне ли някой правист?) Начело на злодеите е, несъмнено, господин Сорос, който тази година ще навърши 89 години, да е жив и здрав още дълго да служи за боксова круша. Добре, да си представим, че се закрият всички неправителствени организации, които работят с роми, да си представим, че страната ни реши да компенсира задграничното финансиране, което те получават. Кой тогава ще работи да вземем за пример по „ ограничение на обичаи, които опонират на правовия ред и актуалните морални полезности (напр. пазаруване на булки, фактическо общуване сред деца, разпра и др.) “? Кой ще образова изостаналите общности на фамилно обмисляне?
Наместо да изисква от страната да открие стратегии за финансиране на организации, които ще правят сходна работа, господин Каракачанов внушава, че ще се работи силово - та дори, че ще се активизират доброволни милиции, каквито към този момент на няколко пъти виждаме - къде на мотори, къде пеш. Представете си го единствено в областта на забременяването и абортите, карикатуристите към този момент се развихриха! Най-скандални несъмнено са ограниченията по ограничение на ромската раждаемост, които в литературата са познати като „ евгеника “. Тази демографска сензитивност е най-тревожното при лъжепатриотите; чудят се по какъв начин да създадат по този начин, че нашите да раждат, а непознатите - не. А кои са наши и непознати очевидно ще взема решение министерството на защитата. Предният скандал пък беше към инвалидите-мошеници, които подкупвали ТЕЛК-овете.Каква е задачата на сходни акции ли? Целта е да се насъскат гласоподавателите против едни маргинализирани от обществото хора, които няма да основат проблеми на политиците, само че ще им обезпечат лесна победа. Не огромните предприемачи, не противозаконните покои или офшорните грабежи – врагът е самотната майка, която ограбва страната като взима 90 лева за две деца при приход под 400 лева на месец! Родила преднамерено, с цел да се облагодетелства. Вижте до каква степен падна „ българщината “ ни, просто да те хване позор. Толкова ли ни е огромна мизерията, че дърпаме като гладни кучета кокала от устата на другия? Как се гледат две деца с 90 лв.? Да, има и богаташи от гетото, живеят в крепости, а получават обществени помощи. Но контролът тук допуска стягане на обществените служби, а не разгаряне на расистки пристрастености. Ами да ги стегнат, нали ръководят, какво тук има да се прави „ идея “? Май по-лесно е да се ругае декадата на ромското включване, в сравнение с да се ръководи.
Ако имаше грижа, ориентирана към тези хора
Не знам дали си заслужава по-нататък да обсъждаме изложените хрумвания, които звучат повече като диалог на маса след 10. Разбира се, че следва страната да развие някаква трайна тактика във връзка с проблематичните групи, само че не внезапно и предизборно, нито силово и нападателно. Много от казаното можеше да звучи изцяло задоволително, в случай че беше пронизано от грижа за едни наши съграждани, тънещи в беднотия. Например отнемането на обществени помощи в случаи на нарушавания можеше да бъде съпроводено от предложение за сериозна поддръжка на тези, които работят и учат. Образоването на младите девойки за фамилно обмисляне можеше да е детайл от грижата за тяхното изцяло равноправно развиване. Интеграцията допуска освен пръчка, само че и морков, а в този текст аз морков не виждам. Да се интегрираш, значи да заобичаш една нация, а това единствено със боязън и санкции не става – насилието ражда цинизъм, отчуждение, контра принуждение.
Г-н Каракачанов очевидно се обръща към личната база, въпреки и с някои реверанси към останалите, откъдето идва и чудноватото определение, обърнато към двете аудитории: „ роми (роми) “. Когато прегледате мненията под постинга му във Facebook, ще разберете, че задачата на концепцията е реализирана. Един образец: „ Циганите, които не са се социализирали до в този момент да се екстрадират за Индия! “ (Оригиналният правопис е запазен).
Автор: Ивайло Дичев за DW.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР