Споменаването в сряда от министъра на отбраната на Гърция Никос

...
Споменаването в сряда от министъра на отбраната на Гърция Никос
Коментари Харесай

Атина поиска противовъздушна отбрана като Железния купол срещу турските дронове

Споменаването в сряда от министъра на защитата на Гърция Никос Дендиас за нуждата от защитна противовъздушна система върна на напред във времето спор в южната ни съседка, който продължава на равнище военно управление през последните няколко години – доста преди демонстрацията на израелските качества против противников дронове и ракети, написа Kathimerini, представена от

" Нацията би трябвало да се предпази… Разглеждайки спора в Украйна, ние стигнахме до заключението, че е неотложно да се построи противовъздушна система и система за битка с дронове “, съобщи Дендиас пред Skai TV, обявявайки проекти за създаване на система за противовъздушна защита, въодушевена от израелската " Железен купол “, който би трябвало да пази страната против въздушни закани.

Турция разполага с доста огромен брой безпилотни летателни апарати (БЛА) от разнообразни категории. Тези дронове съставляват сериозна опасност за гръцките въоръжени сили. Редица от тях са били употребявани в скорошни спорове, като да вземем за пример в Либия, Украйна и Азербайджан, като турците са приложили уроците, научени от тяхното оперативно потребление.

В момента в Гърция работят два типа системи. Едната е системата за противовъздушна защита за противопоставяне и обезвреждане на самолети, балистични и ударни ракети на съперника според от техните благоприятни условия и механически характерности.

Състои се от самолетите прехващачи на Щаба на тактическите военновъздушни сили на Гърция, ракетите С-300, системите Patriot, HAWK, Crotale, Тор-М1, Оса-АК и портативните системи за противовъздушна защита Stinger.

Другата е немобилна ( " меко убиваща “) система против дронове, способна да наблюдава цели (до стотици километри), в това число заглушители за тяхното електронно обезвреждане, и интегрирана световна система за позициониране (GPS).

Има и благоприятни условия за заглушаване на сателитните информационни и навигационни системи на дроновете. Има проекти за надграждане на тази система, с цел да придобие кинетични качества за офанзива и събаряне на противников дронове ( " твърдо убиваща “).

Дендиас загатна, че през идващите години ще има опит за основаване на единна система за противовъздушна защита, която да свърже двете системи.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР