Споделям притесненията на транспортния бранш и смятам, че те са

...
Споделям притесненията на транспортния бранш и смятам, че те са
Коментари Харесай

Халил Летифов: Споделям притеснението на транспортния бранш заради промените в европейските правила

„ Споделям терзанията на транспортния отрасъл и считам, че те са основателни. Промените в Транспортния пакет ще лимитират опцията на българските тежкотоварни превозвачи да правят тази активност, която вършат сега.  В някаква степен споделям разбирането, че това са законови промени, които се вършат от огромните страни-членки на Европейски Съюз, с цел да защитят техния транспортен бранш. Не считам, че по някакъв метод за правата на водачите са накърнени или нарушени, тъй като транспортните услуги, които се правят, са безусловно законни “.
Това съобщи за предаването „ 12+3 “ по „ Хоризонт “ ръководителят на Транспортната комисия в Народното събрание Халил Летифов във връзка оповестения от превозвачите митинг в средата на май поради новите европейски правила, които плануват ограничаване на тежкотоварните камиони. Част от условията в пакета за подвижност е водачите да се прибират до родното си място само че всеки три седмици, а след третия ден в страна от Европейски Съюз на камионджията да се заплаща по нормите на командировки на страната, в която е влезнал. Забранява се и спането в кабините на камионите. Променят се и разпоредбите на шосейния каботаж, които на процедура го премахнват.  Председателят на Съюза на превозвачите в България Йордан Арабаджиев е безапелационен, че всичко това ще повлияе пагубно на оборота и може да се стигне до всеобщо банкрутиране на компании. Летифов разяснява, че възбраната за спане в кабината може да се пояснява и като нарушение на свободата на придвижване на жителите, за какво се регламентира къде да прекарват свободното си време:

„ Не е загадка, че задачата е тъкмо тези транспортни компании от Източна Европа, да не бъдат конкурентноспособни и да не правят тези и интернационалните транспорти, а и каботажните, с цел да може да се съживят компании в съответните страни, които са вносителки на тези промени “.

„ Споделям терзанието на транспортния отрасъл, че ще има всеобщи банкрути на дребни компании, а по-късно може би и огромни. Това значи, че ние предлагаме на тестване над 120 000 български фамилии. Споделям това терзание, още повече, че всеки водач е сключил контракт да прави тази активност непринудено, напълно умишлено и против съответното възнаграждение, което одобряваме, че го удовлетворява, само че това е за сметка на конкурентноспособността на нашите компании, които правят тази услуга. Затова и ние имаме толкоз доста превозвачи, тъй като би трябвало да се наложим на европейския пазар. Сега това ще е нелоялна процедура, която ще дискриминира превозвачите от Източна Европа и от България. Влизат ли в действие разпоредбите, оттова нататък ще се следи ограничение на тази активност.

Транспортния отрасъл съставлява към 15% стопанската система, сподели Летифов и акцентира, че страната може да стачкува препоръчаните промени.

„ Информацията, която аз имам, е, че това е направено от министъра на превоза като са изразени всичките запаси и противоречие с готвените промени. През предходната седмица, на съвещанието на Транспортната комисия, преднамерено беше вкарана тази точка. Присъстваха и представителите на огромните организации в транспортния отрасъл, в това число министъра на превоза и заместник-министъра, отговарящ за автомобилния превоз “.

Голяма част от страните в Централна и Източна Европа са се противопоставили на измененията, когато те са  били препоръчани и даже е имало диалози за общи дейности. Тази обединеност обаче в този момент като че ли „ не е толкоз очевидна “ разяснява политикът.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР