СподелиЗаради климатичните фактори част от подпорните зидове по туристикечиске алеи

...
СподелиЗаради климатичните фактори част от подпорните зидове по туристикечиске алеи
Коментари Харесай

„Царевец“ се руши, крепостните стени за застрашени

Сподели
Заради климатичните фактори част от подпорните зидове по туристикечиске алеи на креспостта „ Царевец “ се в сериозно положение.

Те се саморазрушават и съставляват заплаха за преминаващите гости, сочи информация на шефа на Регионалния исторически музей доктор Иван Църов. Тя е част от Програмата за застраховане на дейностите по поддръжката в предоставените за стопанисване обекти на музея. За подсилване на въпросните алеи са планувани в план-сметката 32 000 лева

Не по-добро е и положението на покривите на някои достоверни или реставрирани средновековни архитектурни структури. При тях, в това число при крепостните стени, проникват атмосферни води и заплашват от увреждане структурата им, разяснява още Иван Църов през borbabg.com.
За тези поправки на „ Царевец “
в план-сметката на шефа на РИМ няма информация. Посочено е единствено, че би трябвало да се употребяват 27 000 лева за обезопасяване на необитаема рискова сграда.

По думите му в Патриаршеския комплекс каменните настилки са отчасти отлепени и тотално нечисти.

Това постанова техния ремонт и разчистване, с цел да не се основават отрицателни усещания у хилядите гости и да не са причина за катастрофи. Почистването и ремонтът ще костват 30 000 лева За обезопасяване на метода към Патриаршията ще бъдат нужни 28 000 лева Освен това част от покрива на патриаршеската черква е злепоставен и за неговия ремонт ще бъдат нужни близо 50 000 лева

Освен това остаряло и към този момент неактивно свлачище от източната страна на резервата е унищожило и засипало част от металната ограда. През дупката влизат нерегламентирано хора и животни.

В същото време са регистрирани обири на кабели от оборудванията, по тази причина е необходимо затваряне на оградата. За нейното възобновяване в план-сметката са планувани 35 000 лева За справяне със свлачищата в източната част са планувани 50 000 лева

15 000 лева ще коства планиране на ново водоснабдяване на резервата, чака се също 20 000 лева да коства проектирането на нов вход от Френкхисарската врата.

Малко над 300 000 лева са нужни за консервационно-реставрационни действия, а близо 60 000 лева за запазване и разпространение. В справката на доктор Иван Църов е посочено, че приходите на „ Царевец “ би следвало да бъдат 1,5 милиона лева през актуалната година.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР