СподелиУкраинският президент Володимир Зеленски благодари на САЩ за обширната им

...
СподелиУкраинският президент Володимир Зеленски благодари на САЩ за обширната им
Коментари Харесай

Европа търси възможности за укрепване на сигурността си

Сподели
Украинският президент Володимир Зеленски благодари на Съединени американски щати за обширната им военна помощ до момента и се обърна непосредствено за поддръжка и към някогашния президент Доналд Тръмп по време на речта си през днешния ден на Мюнхенската конференция по сигурността, съобщи ДПА.

Зеленски не засегна директно актуалната обсада на по-нататъшната помощ за Украйна от страна на американските републикански политици в Конгреса, макар че възнамерява да се срещне с водачите на Конгреса по време на срещата в Мюнхен.

Зеленски категорично предложения Тръмп – който нееднократно е изразявал песимизъм по отношение на по-нататъшната поддръжка на Съединени американски щати за Украйна – да посети страната му и да се запознае с нейната борба против съветската инвазия.

„ Ако господин Тръмп желае да пристигна, аз съм подготвен даже да отида с него на фронтовата линия “, сподели Зеленски. „ Трябва да покажем на хората, които вземат решения, какво значи това. Истинска война – не в Инстаграм, същинска война “.

Зеленски също по този начин съобщи, че всички други американски политици също са добре пристигнали.

„ Аз го поканвам обществено, само че това зависи от неговите стремежи, несъмнено “, сподели Зеленски за поканата си към Тръмп. „ Ние сме подготвени. “

В речта си Зеленски през днешния ден изясни, че неналичието на достъп на страната му до оръжия

ускорява позициите на съветския президент Владимир Путин.

„ За страдание, поддържането на Украйна в неестествен недостиг на оръжия, изключително на артилерия и далекобойни оръжия, разрешава на Путин да се приспособява към актуалната активност на войната “, сподели той в речта си на Мюнхенската конференция по сигурността.

Зеленски направи отпратка към разрушения източен град Авдеевка, откъдето, защото Украйна е изправена пред изострен дефицит



на муниции, а военната помощ от Съединени американски щати се бави към този момент месеци от Конгреса.

„ Не питайте Украйна по кое време ще завърши войната. Попитайте себе си за какво Путин към момента е в положение да я продължи “, сподели Зеленски.

Украинският президент акцентира: „ Ако не действаме в този момент, Путин ще успее да трансформира идващите няколко години в злополука “, съобщи ДПА.

Европа би трябвало да укрепи качествата си да се пази, без значение от това кой ще завоюва идните избори в Съединени американски щати или по какъв начин ще се развие войната в Украйна, съобщи немският канцлер Олаф Шолц на конференцията.

„ Ние, европейците, би трябвало да се грижим доста повече за личната си сигурност, в този момент и в бъдеще “, съобщи Шолц на втория ден на конференцията.

Германия, най-голямата стопанска система в Европа, е нараснала разноските си за защита до 2 % от Брутният вътрешен продукт и ще продължи да реализира тази цел на западния защитителен съюз НАТО, сподели Шолц.

Германският канцлер прикани сътрудниците от Европейски Съюз да не позволяват отвод от помощта за Украйна и в това време да засилят личната си защита, заяви списание „ Шпигел “.

Според канцлера опасността от страна на Русия е действителна.

„ Ето за какво способността ни за въздържане и отбрана би трябвало да бъде надеждна – и да остане надеждна “, акцентира той.

Канцлерът прикани сътрудниците от Европейски Съюз да дават повече финансова помощ за Украйна, която е обект на нахлуване от страна на Русия – в полза на личната си сигурност.

Германия съвсем удвои военната си помощ за Киев за актуалната година до над 7 милиарда евро, а за идващите години ще бъдат добавени обещания за общо 6 милиарда евро, съобщи още канцлерът. Той сподели, че доста би желал „ сходни решения да бъдат взети във всички столици на Европейски Съюз “.

„ Ние, европейците, би трябвало да се погрижим доста повече за личната си сигурност – в този момент и в бъдеще “, означи Шолц. За тази цел тактиката за национална сигурност предвиждаше да се насърчи „ създаването и въвеждането на бъдещи качества, като да вземем за пример прецизни и съвременни оръжия “, което се разисква с Франция и Обединеното кралство.

„ Нашата отбранителна промишленост ще усили надеждно производството си единствено в случай че всички ние солидарно и в дълготраен проект осигурим нужните запаси. И по този метод да допринесем и за нашата сигурност “, съобщи Шолц.

Външните министри на страните от Г-7 резервираха минута безмълвие при започване на днешната си среща в Мюнхен, с цел да отдадат респект на съветския опозиционен водач Алексей Навални, който през вчерашния ден умря в пандиза, заяви италианското председателство на Г-7, представено от Ройтерс.

„ Заради концепциите си и поради борбата си за независимост и против корупцията в Русия, Навални на процедура беше наказан на гибел “, съобщи италианският външен министър Антонио Таяни, откривайки срещата на седемте огромни демокрации в границите на Мюнхенската конференция по сигурността.

„ Русия би трябвало да хвърли светлина върху гибелта му и да приключи неприемливите си репресии против политическото противоречие “, съобщи Таяни, представен от министерството си.

Премиерът на Косово Албин Курти се срещна в Мюнхен с висшия представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел и пратеника на Европейски Съюз за разговора Белград-Прищина Мирослав Лайчак и още веднъж изиска унищожаване на ограниченията на Европейски Съюз против Прищина, заяви осведомителният уебсайт КосСев.

Срещата се състоя нощес в коридорите на интернационалната конференция по сигурността в Мюнхен, в която вземат участие към 50 държавни и държавни ръководители, близо 100 външни министри и представители на интернационалните организации.

На срещата участва и външният министър на Косово Доника Гървала.

„ На срещата стана въпрос за процеса на разговор (между Белград и Прищина), осъществяването на контрактуваните съглашения и нормализацията на връзките сред Косово и Сърбия “, написа в известие на косовското държавно управление.

„ Курти изиска и унищожаване на несправедливите ограничаващи ограничения, които Европейски Съюз вкара против Прищина “.

Заради ескалация на напрежението в Северно Косово, Европейски Съюз наложи в края на юни 2023 година наказателни ограничения против Прищина, които включват краткотрайно прекъсване на работата на взаимните комисии сред Европейски Съюз и Косово въз основата на Споразумението за

стабилизиране и асоцииране и заледяване на поканите за срещи на високо ниво, както и на двустранните визити, като се изключи тези, свързани със оправянето с рецесията в Северно Косово в границите на разговора Косово–Сърбия, воден от Европейски Съюз.

Курти повтори пред Борел и Лайчак и настояването на Косово към Сърбия за сключване на контрактуваното предходната година съглашение за нормализиране на връзките, което бе признато от страните, само че не и подписано.
Подписването на съглашението (от страна на Сърбия) е належащо като гаранция за цялостно почитание и осъществяване по пътя на цялостна нормализация на връзките сред двете страни “, уточни Курти.
Европейските представители насочиха рецензии към Прищина по отношение на решението на Централната банка на Косово за разплащания единствено в формалната валута евро, което на процедура е възбрана на използването на сръбски динари.

Те още веднъж приканиха към отсрочване на осъществяването на решението, защото сръбското малцинство получава заплати, пенсии и обществени помощи от Сърбия в сръбски динари. Сърбия и косовските сърби не признават оповестената през 2008 година самостоятелност на Косово.

Днес се чака сръбският президент Александър Вучич също да се срещне с висшия представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел. Вучич разяснява, че на срещата ще приказва за Косово и решението на Централната банка.

Разговорите за евентуално европейско нуклеарно въздържане, което няма да включва Съединени американски щати, „ не са потребни “, съобщи през днешния ден генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, представен от Ройтерс.

Говорейки на годишната Международна конференция по сигурността в Мюнхен, Столтенберг съобщи, че всяко слагане под въпрос на актуалната нуклеарна защита на НАТО „ единствено ще подкопае НАТО в миг, когато ние в действителност се нуждаем от надеждно въздържане “.

През последните седмици някои немски политици повдигнаха въпроса за опцията Европа да създаде своя лична нуклеарна възпираща мощ, с цел да може да бъде по-малко подвластна от Съединени американски щати в региона на защитата на континента.

Европейската комисия ще показа след три седмици предложение за индустриална тактика в региона на защитата, сподели през днешния ден председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, представена от Ройтерс.

Тя добави, че комисията ще отвори в Украйна работа за нововъведения в региона на защитата.

„ Европа би трябвало да се застъпи за индустриалните си основи. Аз съм уверен трансатлантик и в това време би трябвало да изградим мощна Европа, а тези две неща вървят ръка за ръка “, съобщи Фон дер Лайен в панел на Мюнхенската конференция по сигурността.

Значението на стратегическия разговор сред България и Съединени американски щати беше във фокуса на диалозите на премиера Николай Денков с представители на американския Конгрес, оповестиха от Министерския съвет на формалната си фейсбук страница.

В Мюнхен министър-председателят се срещна с почетния представител и някогашен ръководител на Камарата на представителите Нанси Пелоси, с водача на демократите в Камарата на представителите Хаким Джефрис и с члена на комисията по външни работи на Камарата на представителите Грегъри Мийкс.

Премиерът Николай Денков посочи отличните връзки сред България и Съединени американски щати и капацитета за развиването им – както на двустранно равнище, по този начин и като съдружници в НАТО.

Премиерът Николай Денков беседва и с премиера на Ливан Наджиб Микати. Двамата разискаха опциите за активизиране на съдействието в сферите от двустранен интерес.

В рамките на Мюнхенската конференция по сигурността министър председателят Николай Денков беседва през вчерашния ден с помощник-секретаря на Департамента по вътрешна сигурност на Съединени американски щати Робърт Силвърс.

Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел организираха среща и с държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР