СподелиСръбският президент Александър Вучич съобщи, че пред страната предстоят трудни

...
СподелиСръбският президент Александър Вучич съобщи, че пред страната предстоят трудни
Коментари Харесай

Какво подготвя Вучич? Сръбският президент съобщи, за предстояща заплаха за „жизненоважните национални интереси“

Сподели
Сръбският президент Александър Вучич заяви, че пред страната предстоят сложни дни и че над Сърбия са надвиснали провокации, свързани националната сигурност.

Това стана в обява в Instagram на 26 март вечерта.

Според водача на страната предстоят сложни дни за Сърбия.

„ Трудно е да се каже какви вести получихме през последните 48 часа… Те директно заплашват жизненоважните национални ползи както на Сърбия, по този начин и на Република Сръбска (в състава на Босна и Херцеговина – бел. ред.) “, написа той.

Вучич разгласи още, че в идващите дни ще осведоми народа на Сърбия за всички проблеми, които предстоят.

„ Ще бъде мъчно. Ще се борим. Сърбия ще завоюва “, написа още той.

Съобщението е оповестено в Instagram, който е неразрешен в Русия заради това, че е благосъстоятелност на компанията Meta, която пък е избрана от съветските управляващи като екстремистка компания, напомня ТАСС.

Руската осведомителна организация напомня, че в деня на паметта на жертвите на експанзията на НАТО против Югославия, сръбският водач е декларирал, че страната му е свободна и към момента жива, макар дейностите на Алианса през 1999 година

За момента не е ясно какво тъкмо има поради Вучич със известието си.

Някои издания напомнят, че неотдавна той съобщи, че Сърбия може да напусне Съвета на Европа. Според него, в случай че молбата на Косово за участие бъде утвърдена, това би означавало изключване на Сърбия.

Освен това, макар договарянията сред Белград и Прищина, Вучич отхвърли опцията за признание на независимостта на Косово. Той повтори това няколко пъти и увери, че Сърбия няма да разреши на Косово да стане член на Организация на обединените нации или други организации, институции или организации, свързани с Организация на обединените нации, и няма да преглежда сходно предложение.

В обява на Института Робърт Лансинг от 26 март неотдавнашните закани на сръбския президент Александър Вучич към Косово, съпроводени от ултиматум към интернационалната общественост, бележат тревожна ескалация на напрежението в Западните Балкани.

„ Мотивиран от последните събития в Русия и правейки паралели със личните изборни процеси в Сърбия, Вучич ускори своята антизападна изразителност, премествайки военни сили по-близо до косовската граница и участвайки в дипломатически разговор с Русия. Тези дейности нарушават деликатния баланс на сигурността в района “, се показва в разбора.

В него се показва още:

„ Скорошните придвижвания на сръбските военни сили покрай косовската граница, съчетани с реториката на Вучич, допускат евентуално сливане с Русия, което да провокира спор на Балканите и да изправи силите на НАТО или пред война, или пред рецесия в сигурността. Дори и да няма стандартна инвазия, Вучич ще продължи да води хибридна война и да се намесва в терористични групи, както беше показано в събитията от септември предходната година “.

Заплахата на Вучич да нахлуе в Косово също е обвързвана с годишнината от намесата на НАТО, която спря сръбския геноцид, който се случваше по време на войната в Косово.

На тази годишнина Косово получи контрактуван статут на член в Парламентарната асамблея на НАТО. Решението ще бъде официализирано посредством гласоподаване в Парламентарната асамблея на НАТО в София до края на май “, се показва още в разбора.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР