СподелиСофийският окръжен съд призна българската държава за собственик на 66

...
СподелиСофийският окръжен съд призна българската държава за собственик на 66
Коментари Харесай

Съдът отне 66 имота на Сакскобургготски

Сподели
Софийският областен съд призна българската страна за притежател на 66 недвижими парцели, върнати преди повече от 20 години на Симеон Сакскобургготски, когато той беше министър председател. Това оповестиха от Министерството на земеделието и храните. 

Решението на магистратите идва след повече от десетгодишна правосъдна борба, която страната води, с цел да си вземе назад дворци, гори и земи. Според нейните адвокати те са били благосъстоятелност на короната, а не персонално на монархическото семейство.

Имотите, за които в този момент страната е спечелила дело, съставляват гори и земи от горския фонд в Рила планина с обща повърхност от към 16 хиляди дка. Те са по последното висящо дело по отношение на проблема с така наречен „ царска ” реставрация.

Производството по делото е формирано по искове на страната посредством министъра на земеделието и храните против наследниците на някогашните царе Фердинанд I и Борис III. През 2019 година бе подписана правосъдна конвенция с част от ответниците – представители на семейството, и делото по отношение на тях е прекъснато. С постановеното решение съдът признава, че страната е притежател на процесните парцели ex lege, по силата на работилите Закони за горите, както и че не е имало съображение за реставрация на процесните горските парцели.

Решението на Софийския областен съд не е дефинитивно, само че в случай че по този начин постановеното решение на съда остане в действие, Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза ще би трябвало да възстановят на страната присъденото им обезщетение от Европейският съд по правата на индивида (ЕСПЧ) за имуществени вреди в размер на 1 635 875 евро, вследствие наложения мораториум от Народно събрание през 2009 година.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР