СподелиСътрудничеството между Китай и Германия не представлява риск, а гаранция

...
СподелиСътрудничеството между Китай и Германия не представлява риск, а гаранция
Коментари Харесай

Си Цзинпин посрещна Олаф Шолц в Пекин и призова за „близко сътрудничество“

Сподели
Сътрудничеството сред Китай и Германия не съставлява риск, а гаранция за постоянни връзки и опция за бъдещето, съобщи през днешния ден китайският президент Си Цзинпин на фона на недоволствата от Европейски Съюз, че китайските артикули наводняват пазарите на блока, заяви Българска телеграфна агенция, цитирайки Ройтерс.

Веригите на доставки и индустриалните връзки сред Китай и Германия са надълбоко преплетени и техните пазари мощно зависят един от различен, съобщи Си на немския канцлер Олаф Шолц при визитата му в Пекин.

„ Трябва да следим и да развиваме двустранните връзки от дълготрайна и стратегическа вероятност “, добави Си. Според него Китай и Германия имат „ голям капацитет за взаимноизгодно съдействие “.

Тридневното посещаване на Шолц в Германия е първото, откогато предходната година неговото държавно управление предприе тактика „ на намаляването на риска “, с цел да избегне несъразмерната взаимозависимост от китайски снабдители.

Неговото посещаване се организира на фона на безпокойството в Европейски Съюз, че китайските артикули, в това число електрическите коли и други зелени технологии, заливат европейския пазар и заплашват европейския бизнес.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се оплака, че китайското произвеждане е нелоялно подкрепяно от големи държавни дотации.

„ Германия и Китай би трябвало да останат нащрек против надигащия се протекционизъм, да погледнат обективно и диалектично на въпроса за потенциала на произвеждане от пазарно-ориентирана и световна вероятност “, съобщи Си на Шолц.

Шолц внимава да не отблъсне Китай, който е значим пазар за Германия и споделя, че Европейски Съюз не би трябвало да работи по протекционистки метод.

Все отново Шолц съобщи през вчерашния ден в Шанхай, че конкуренцията сред Германия и Китай би трябвало да бъде почтена.

„ По някое време ще има китайски коли в Германия и Европа. Единственото, което постоянно би трябвало да бъде ясно е, че конкуренцията би трябвало да бъде почтена. С други думи: да няма дъмпинг, свръхпроизводство и нарушавания на авторското право “, съобщи Шолц пред студенти от шанхайския университет „ Тунцзи “.

Китайската обиколка води Шолц до огромни градове като югозападния Чунцин, където той посети заводът на немската компания „ Бош “ за водородни горивни кафези.

Шолц беше съпроводен от високопоставени немски предприемачи, като основните изпълнителни шефове на „ Мерцедес-Бенц “ и БМВ Ола Калениус и Оливер Ципсе, наблягайки смисъла на китайския пазар за най-голямата стопанска система в Европа.

Днес в Пекин Калениус съобщи пред немските медии, че двустранните стопански връзки би трябвало да се уголемяват. Според него „ отдръпването от толкоз огромен пазар е невероятно “. Ципсе съобщи, че в действителност „ виждаме повече благоприятни условия от опасности “.

Китай и Германия имат „ голям капацитет “ за съдействие и в обичайните сфери като машиностроенето и автомобилната промишленост, само че и в нововъзникващи браншове като зеления преход и изкуствения разсъдък, е декларирал Си на Шолц.

Китайският президент също по този начин е призовал за близко съдействие сред двете страни, съобщи ДПА.

„ Заедно можем да вдъхнем повече непоклатимост и сигурност по света. Стига да се придържаме към правилата на взаимното почитание, до момента в който търсим допирни точки макар разликите и се учим един от различен, двустранните връзки могат да продължат да се развиват устойчиво “, сподели Си. Според него е почнала нова епоха на неустойчивост, при която рисковете за човечеството се ускоряват. „ За да разгадаем тези въпроси, е изключително значимо съдействието сред огромните страни да надделее “, съобщи китайският президент.

Шолц обърна внимание на войната в Украйна, опазването на климата и икономическото съдействие в малко заявление преди договарянията. Той акцентира, че съветската война против Украйна и нуклеарния ѝ боеприпас имат отрицателно въздействие върху сигурността в Европа.

„ Непряко те вредят на целия интернационален ред, тъй като нарушават правилото на Устава на Организация на обединените нации, правилото на ненарушимостта на държавните граници. Искам да обсъдя през днешния ден с Вас по какъв начин да допринесем за обективен мир в Украйна “, добави канцлерът.

Коментирайки рецесията в Украйна, Си прикани всички страни да работят дружно за възобновяване на мира колкото се може по-скоро и да внимават той да не излезе отдолу под надзор. Китайският президент съобщи на Шолц, че страната му поддържа напъните към спокойно решение на спора, както и провеждането на конференция за мир, в която равнопоставено да вземат участие Русия и Украйна.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР