СподелиПрез седмицата се разрази шумна истерия за мигранти, които вилнеели“

...
СподелиПрез седмицата се разрази шумна истерия за мигранти, които вилнеели“
Коментари Харесай

Истерията около мигрантите замете намерената пътна карта за Турски поток

Сподели
През седмицата се развихри шумна нервност за мигранти, които „ вилнеели “ по улиците на София. Фактите се оказаха много по-различни. Първо, незаконните мигранти в България – по публични данни – са три пъти по-малко, в сравнение с за същия интервал преди година. Второ, „ случаите “ по улиците на столицата, които предизвикаха шумотевицата, бяха публично избрани от Министерство на вътрешните работи като „ битови “. В единия от тях български младежи нападнали английски студенти по медицина. Тоест, aко по улиците на София „ вилнее “ нещо, то това са по-скоро фашизоидни банди, които атакуват чужденци, тъй като са чужденци. Tози проблем не може да се омаловажава в никакъв смисъл като „ битов “ и в случай че не бъде спрян уверено, ще имаме огромни неприятности като страна в бъдеще.
Обяснението за нервността
Цялата медийно-политическа нервност може да бъде обяснена само със започването на предизборната акция за европейските избори. За доста партии – и, уви, сякаш евроатлантически – тя очевидно ще е на гърба на мигрантите. Този факт усилва и окуражава пълзящи процеси на фашизация. Фашизмът стартира по този начин – с гонения на слаби и уязвими малцинства. В Германия по времето на Хитлер евреите са били под 1% от популацията. В България мигрантите през днешния ден – изключително в случай че изключим украинските бежанци – са даже по-малко.

Истеричното държание във връзка с бежанци и мигранти не е изненада, когато става дума за „ Възраждане “, Българска социалистическа партия и други националистически и „ консервативни “ обединения. Срамота е обаче, че посредством свои публични представители ГЕРБ се причислиха към тази група с образуване или най-малко подкокоросване на фашизоидни сборища, раздухващи ненавист към мигранти и чужденци. Общински съветници от ГЕРБ, неуспели техни претенденти за районни кметове изпъкнаха отпред на манифестации и шествия, които на всички места в Европа биха били приписани на крайната десница.

Като цяло стана ясно, че политическата угриженост за „ сигурността в София “ е изкуствено създаден проблем за да се яхне някаква „ общоевропейска “ антимигрантска вълна. За няколко гласа повече на идните избори „ евроатлантици “ сe оказаха подготвени да активизират агитки, да ги окуражават да вървят заплашително като черноризци с факли по улиците, да оправдават принуждение против чужденци и разнообразни като сякаш „ предизвикано “ и така нататък Това е освен непоносимо, само че и евентуално рисково. Не всеки огън може да се управлява с милиционерски способи.

А неразделният към този момент тандем Борисов-Пеевски даже скоростно скова законодателни оферти за подсилване на „ сигурността “ в столицата, увеличение на полицейските патрули и други Ако заиграването с мигрантските страхове не беше толкоз сериозна тематика, хитроватият политически ход на Борисов-Пеевски би могъл да бъде разказан по модела на Чарли Чаплин и Хлапето – първо чупиш прозореца, а след това предлагаш да смениш стъклото законодателно.
Историята, за която не остана ефирно време
На фона на цялата тази истерична шумотевица не остана никакво ефирно време за разискване на случайно откритата „ пътна карта “ за „ Турски поток “. Този документ, подписан от българска и съветска страна през 2017 година, в действителност разказва и възнамерява процеса, посредством който България построи в рекордни периоди и за своя сметка съветски водопровод, който ще се изплати за нас вероятно след повече от десетилетие. А най-вероятно ще се изплати на куково лято.

От откритата „ изгубена “ пътна карта за „ Турски поток “ пораждат три казуса – два правни и един политически:

1) Споразумението с Русия от 2017 година наподобява като нелегално заобикаляне на българското законодателство за държавните поръчки – и то за осъществяването на рисков план в интерес най-много на съветската страна. България, като се изключи че се отхвърля от неустойки за 1 милиард $ по остарели контракти, е поела задължения да извърши плана посредством съответни схеми за финансиране от съветски банки и посредством съветски компании (под)изпълнители. Както написа „ Свободна Европа “: „ Сред документите, пуснати от Bg Elves, има презентации, разбори и писма, описващи резултати от публични и неофициални срещи, от които се вижда по какъв начин са планувани схеми и разновидности, тъй че „ Газпром Експорт “ да поеме надзор върху „ Турски поток “, а „ Газпромбанк “ да го финансира, само че да се резервира формалният победител в търга за градежа, извършен от „ Булгартрансгаз “ – „ Аркад “. “

Последващите събития и търгове удостоверяват схемите, заложени в „ пътната карта “ и останалите договорености. В последна сметка „ Турски поток “ е изпълнен от съветски компании (подизпълнители на „ Аркад “) и е запазен за „ Газпром “ съвсем напълно за години напред. Това основава мощно и обосновано подозрение за нагласени процедури. А и рисковете от прекратяването на съветските доставки по плана са напълно за българската страна – тя ще би трябвало да си обслужва заемите от над 3 милиарда лв. без Данък добавена стойност и да се съди с „ Газпром “ при такова развиване на нещата. Да не приказваме и за забавянето на различните трасета за доставки на газ, което също беше реалност.

2) Възможно е български компании и лица да попаднат под ударите на санкционните закони на Съединени американски щати за „ Турски поток “. От 2020 година „ Турски поток “ категорично се покрива от глобите. Бойко Борисов твърди, че Доналд Тръмп го е окуражил през 2019 година да строи оборудването – и е правилно, че до момента не са наложени никакви наказания от Съединени американски щати по отношение на България. Но също по този начин е ясно, че страната и съответни лица са по принцип уязвими за план, който е очевидно напълно съветски и в съветски енергийни ползи. Санкциите на Съединени американски щати са признати тъкмо с цел да лимитират съветско енергийно въздействие в Европа. Уязвимостта от наказания води до взаимозависимост.

3) От политическа позиция главен мотив за построяването на „ Турски поток “ беше, че Германия строи „ Северен поток 2 “. Само че „ Северен поток 2 “ не е в употреба и няма да бъде. Ако такава ще е и ориста на „ Турски поток “, България ще остане с Черния Петър в ръката си – дългогодишни заеми по нефункциониращ план. За да се изплатят трите милиарда лв., които са вложени от българска страна, обектът би трябвало да действа към 15 години.

Самото изказване на Борисов, че персонално е бил обнадежден от Тръмп да строи българската част на „ Турски поток “, също поражда въпроси. Oще през 2017 година (две години преди срещата на Борисов с Тръмп) Конгресът на Съединени американски щати приема санкционно законодателство за съветски енергийни планове в Европа и Тръмп не му постанова несъгласие. Нещо повече, позицията на Тръмп консистентно е против потреблението на съветски газ от европейците. Особено значимо е, че през 2020 година се одобряват промени в законодателството на Съединени американски щати, съгласно които „ Северен поток 2 “ и „ Турски поток “ категорично попадат под санкциите*.
В резюме
Ако би трябвало да се направи резюме на обстановката, може да се каже, че се вършат опити политиката на идентичността да измести антикорупцията и други в действителност значими управнически тематики в България като участието на страната в еврозоната.

Идентичността е също несъмнено значима тематика. Само че за какво тя би трябвало да се показва като надали не монопол на фашизоиди, путинофили и корумпета – в синтез или поотделно. Тези групи – както и да се броят – са малцинство измежду българите. Да не приказваме, че те надалеч не са най-хубавото, на което сме способни.

*На 15 юли 2020 година Държавният департамент на Съединени американски щати (DOS) актуализира своите насоки по отношение на приложимостта на вторични наказания според Раздел 232 от CAATSA към задгранични лица, които вземат участие в „ Северен поток 2 “ или „ Турски поток “.

Раздел 232 от CAATSA е ориентиран към тези, които (i) вършат вложения, които директно и доста способстват за възстановяване на способността на Русия да построява тръбопроводи за експорт на енергия; или (ii) продават, отдават чартърен или дават артикули, услуги, технологии, информация или поддръжка на Руската федерация за построяването на съветски тръбопроводи за експорт на сила. Инвестиционният предел за раздел 232 на CAATSA е избран на 1 милион $ или 5 милиона $ за интервал от 12 месеца.

Предишните насоки на DOS демонстрират, че фокусът на глобите според раздел 232 от CAATSA ще бъде върху планове, стартирани след 2 август 2017 година, като по този метод евентуално изключват „ Северен поток 2 “ и „ Турски поток “, които от комерсиална позиция са стартирани преди тази дата. Актуализираните насоки отстраняват ограничаването от 2 август 2017 година и показват, че фокусът на глобите ще включва съответно „ Северен поток 2 “ и втората линия на „ Турски поток “.

Коментарът е оповестен в Дойче Веле. Заглавието е на ДЕБАТИ. БГ.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР