СподелиПреди предстоящата ротация на министър-председателите в кабинета се оказа, че

...
СподелиПреди предстоящата ротация на министър-председателите в кабинета се оказа, че
Коментари Харесай

Казус: Не е договорено с чий мандат ще бъде съставен ротационният кабинет

Сподели
Преди идната ротация на министър-председателите в кабинета се оказа, че не е ясно с чий мандат би трябвало да стане това.

За да се случи плануваната ротация, държавното управление на Николай Денков би трябвало да подаде оставка пред Народното събрание, след което президентът да връчи мандат за сформиране на държавно управление.

Кабинетът, чийто министър председател е Николай Денков, беше излъчен с мандата на втората политическа мощ – ПП- Демократична България. На 6-и март следва постът да заеме Мария Габриел като представител на ГЕРБ-СДС.

Кой обаче ще вземе мандата – ПП-ДБ или ГЕРБ-СДС, не е ясно.

По-рано денем ръководителят на Народното събрание Росен Желязков разгласи от Индия, че кабинетът би трябвало да бъде формиран с връчен мандат на ГЕРБ.

„ Ако кабинетът не е с мандата на ГЕРБ, то значи няма и ротация “, сподели ръководителят на Народно събрание, представен от „ Фокус “.

Това, че няма взето решение с чий мандат да бъде формиран ротационният кабинет през март, удостовери и съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов.

„ Докато не договорим всички подлежащи на договаряния параметри, не приказваме през медиите и не вършим обществени анонси. Има едни параметри, които бяха контрактувани, с цел да се случи ротацията.

Те са обществено известни. Все още няма структуриран развой на диалози и мисля, че е рационално едвам когато минем през подобен развой и имаме цялостна сделка, едвам тогава да споделяме обществено. Защото това е виновната позиция. Всичко останало са медийни димки, искри, фойерверки и прочие “, разяснява Иванов пред БНР.

Според него не е обсъждан и въпросът за промяна на министри.

„ Всякакви анонси по обособени министерства, обособени персонажи, преди да има цялостна пакетна сделка, просто не са виновни. Нито е почнал структуриране развой, на който въобще да можем да стъпим “, разгласи той.

Преди ден в изявление пред БНР Лена Бориславова от Политическа партия позволи, че е допустимо да има промяна на министри.

Анонс за това даде и водачът на ГЕРБ Бойко Борисов. При визитата си в Бургас на 2 януари той удостовери, че ще има смяна в състава на държавното управление с министър председател Мария Габриел, само че решението за това кой ще резервира поста си ще бъде взето след разбор на постигнатото от обособените министри.

Според контрактуваното сред ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС дружно с ротацията на премиера ще бъде осъществена промяна и на ръководителя на Народно събрание.

Очаква се Никола Минчев да поеме поста от Росен Желязков.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР