СподелиПомещението по сигурност или така наречената цитадела“ е спасила танкера

...
СподелиПомещението по сигурност или така наречената цитадела“ е спасила танкера
Коментари Харесай

„Цитадела“ спасила моряците на отвлечения „Сентръл парк“. Ето какво представлява тя

Сподели
Помещението по сигурност или по този начин наречената „ крепост “ е избавила танкера „ Сентръл парк “ след отвличането.

Корабът, на борда на който има двама български моряци, беше отвлечен в неделя край крайбрежията на Йемен.

Макар да е плавал с изключени приемо-предаватели, с цел да не бъде локализиран, танкерът „ Сентръл парк “ е атакуван, демонстрира репортаж на Българска национална телевизия.

Въоръжените похитители се качили на борда му в неделя сутринта, само че били видяни от моряците, които съумели да стигнат до цитаделата.

Капитанът подал сигнал за протичащото се, на който дал отговор американски боен транспортен съд. Така танкерът „ Сентрал парк “ и екипажът му били избавени.



„ Цитаделата е особено помещение, което е пригодено да издържи несъмнено време – повече от 4 часа. Целият екипаж да бъде на относително безвредно място, да се ограничи достъпът на тези, които желаят да завладеят кораба “, сподели к.д.п. Иван Станойков, Български морски квалификационен център.

Моряците от „ Сентръл парк “ били скрити в цитаделата близо 10 часа. Помещението разполага с О2, вода, храна, средства за оказване на първа помощ и сателитен телефон.

От тази високотехнолична стая даже може да се ръководи плавателният съд, до момента в който дойде помощ.

„ Да запазиш надзор на кораба, било по повод единствено на машината или даже да го управляваш. Новите кораби го могат, без да си на мостика, от машината се ръководи. При добра организация, на корабите, на които съм бил аз 48 часа без проблем може да издържиш “, изясни к.д.п. Иван Станойков.

Според експертите по сигурността, при офанзива би трябвало да се съблюдават предписаните протоколи.

„ Цялата работа се състои в това да можеш да събереш екипажа на несъмнено място за късо време. Моите хора в границите на 5 минути се събираха, без значение кое време е “, сподели капитан Станойков.

Танкерът „ Сентръл парк “ е претрупан с фосфорна киселина и е плавал от Египет към Индия. Корабът е бил заплашван от йеменските хути – ще бъде нападнат, в случай че не се отклони към пристанище Ходейда.

Все още не е ясно кои са нападателите и по какъв начин са напуснали танкера. След тази рискова обстановка на моряците евентуално ще бъде препоръчана промяна.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР