СподелиПалестинският представител в ООН обвини израелските сили, че умишлено са

...
СподелиПалестинският представител в ООН обвини израелските сили, че умишлено са
Коментари Харесай

Атакували ли са израелските войници жители на Газа, чакащи на опашка за помощи?

Сподели
Палестинският представител в Организация на обединените нации упрекна израелските сили, че съзнателно са умъртвили жителите на Газа, наредили се на опашка за филантропична помощ, съобщи Българска телеграфна агенция.

Хиляди хора се бяха събрали в северната част на Газа, с цел да чакат доставка на помощи. И тогава внезапно израелската войска стартира да ги обстрелва. Според информацията, с която разполагаме, десетки от тях са с патрони в главата “, съобщи палестинският посланик Рияд Мансур в Ню Йорк.

Не наподобява на пукотевица във въздуха за удържане на хората при вълнения и безпорядък. Това е съзнателно взимане на прицел и ликвидиране “, сподели дипломатът.

За момента изказванията не могат да се проверат по самостоятелен метод, отбелязва ДПА.

Позовавайки се на израелски източници, израелски медии оповестиха, че някои от тълпата са се доближили до бойците, застрашавайки ги. Израелските сили за защита (ЦАХАЛ) в началото са произвели предупредителни изстрели във въздуха, след което са стреляли в краката на тези, които са траяли да се доближават към бойците, се споделя в известията. Тази информация също не може да бъде тествана.

Израелски боен представител, от своя страна, съобщи, че бойците не са атакували никого съзнателно. Той сподели, че при идването на филантропичната колона от 30 камиона, „ хиляди поданици на Газа са се втурнали към камионите “, като „ някои от тях са почнали яростно да блъскат и даже са стъпкали до гибел други поданици на Газа, разграбвайки филантропичните доставки “, сподели представителят Даниел Хагари. „ В резултат на този злополучен случай десетки поданици на Газа са били убити и ранени “, добави той.

Върховният представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел съобщи, че гибелта на мирни жители, чакащи на опашка за помощи в северната част на линията Газа, е „ изцяло неприемлива “.

„ Ужасен съм от новината за следващата кланица измежду цивилни в Газа, които обезверено чакат филантропична помощ “, написа Борел в мрежата „ Екс “. и добави: „ Смъртта на тези хора е изцяло неприемлива “. Борел предизвести, че лишаването на хората от хранителни помощи съставлява нарушаване на интернационалното филантропично право, и прикани за „ безконтролен филантропичен достъп до Газа “.

Според следеното от Хамас здравно министерство в Газа израелските бойци са простреляли през вчерашния ден 104 души и са ранили 760, до момента в който са раздавали помощи на палестинците в северната част на линията Газа.

Генерлалният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш съобщи, че случилото се в Газа изисква дейно без значение следствие. В изказване от Сейнт Винсънт и Гренадини, където се намира за присъединяване в районна среща на върха, Гутериш съобщи, че е покъртен от най-новия епизод от войната с Израел, при която, съгласно палестинските управляващи, са убити над 30 000 цивилни.

Отговаряйки на въпроси за неуспеха на неотдавнашната резолюция на Съвета за сигурност за преустановяване на огъня, Гутериш съобщи, че задълбочаващите се геополитически различия са „ трансформирали правото на несъгласие в ефикасен инструмент за парализиране на дейностите на Съвета за сигурност “.

„ Напълно съм уверен, че се нуждаем от филантропично преустановяване на огъня и от абсолютно и неотложно освобождение на заложниците, и че би трябвало да имаме Съвет за сигурност, кадърен да реализира тези цели “, сподели Гутериш, представен от Ройтерс.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР