СподелиОбщо 415 души кандидатстват в конкурсите за директори, обявени от

...
СподелиОбщо 415 души кандидатстват в конкурсите за директори, обявени от
Коментари Харесай

Ето какъв тест чака кандидатите за директори, МОН разкри начинът на оценяване от комисия

Сподели
Общо 415 души аплайват в състезанията за шефове, оповестени от Регионалните ръководства на образованието в страната. Някои са подали заявки за две и повече учебни заведения, а за 33 от общо оповестените 276 вакантни места на този стадий няма искащи да заемат управителната позиция.

Днес е крайният период, в който районните ръководства ще разгласят позволените до идващия стадий на състезанията.

По самодейност на министър Галин Цоков бяха изменени част от разпоредбите в провеждането и организирането на състезанията, а гарантирането на гласност във всеки един стадий от тяхното осъществяване е главен приоритет.

За първи път изборът на шефове на просветителни институции е насочен не просто към намирането на админи, а към търсене на водачи, които биха съдействали за смяната в българското обучение.

Това е част и от подхванатите начинания на МОН за смяна на просветителната система и към понижаване на механичното възпроизвеждане на познания и образуване на повече умения и компетентности в учениците.

За да се случи тази смяна, е значимо по какъв начин се управлява всяко едно учебно заведение. Затова и философията на разпоредбите на новите състезания е да бъдат определени освен нормативно готови хора, само че персони с множества качества и компетентности.

На позволените претенденти до идващия стадий на състезанията следва да решат тест, генериран в МОН в деня на изпита и който ще бъде обединен за цялата страна. Той ще съдържа 50 въпроса, а времето за решаването му ще бъде 70 минути.

За всеки въпрос има три разновидността за отговори, от които единствено един е правилен и носи една точка. Минималният резултат за допускане до идващия стадий от състезанието е 30 точки.

След това всеки от претендентите би трябвало да показа концепцията, която е подготвил за развиване на съответната просветителна институция. Заедно с нея на самия изпит те ще би трябвало да решат и два съответни проблема.

За да се избегне субективният детайл в МОН са създадени повече от 150 сходни проблеми, които ще се генерират на инцидентен принцип в деня на изпита. Всички те се базират на действителни обстановки, които са се случвали в българските учебни заведения и при които е било нужно не официално използване на нормативната уредба, а лидерски метод.

Членовете на комисията ще имат право да задават въпроси, само че единствено относими към наличието на концепцията на претендента, въпросите и спецификата на длъжността.

Изцяло изменен е и методът на оценяването като всеки член на комисията би трябвало да го направи по авансово създадена канара, от 1 до 5, където 5 значи, че претендентът изцяло дава отговор на условията, а 1 – че не дава отговор на тях.

За да има цялостна бистрота участниците в състезанието ще са без мобилни телефони, а целият изпит ще бъде видео и аудио заснеман от министерството. МОН към този момент е оборудвало залите във всички области, където ще се организират изпитите.

Новият вид състезания мерят и умения за използване на нормативната уредба съгласно спецификата на учебното заведение, самостоятелните потребности на учениците и работата с общността в съответното населено място или квартал. Целта е и да се минимализира субективният метод и даже в учебни заведения, където има единствено един претендент, да не се стига до избор, в случай че той не дава отговор на всички условия.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР