СподелиНие финансираме обучение на студенти, но не всички завършват и

...
СподелиНие финансираме обучение на студенти, но не всички завършват и
Коментари Харесай

Петя Георгиева само за ДЕБАТИ.БГ: По-висок прием на платени от държавата студенти води до по-голяма неефективност заради незавършилите

Сподели
Ние финансираме образование на студенти, само че не всички приключват и колкото е по-отворен входът, толкоз повече от тях няма да завършат по ред аргументи. Това е неефектвност – ние сме платили за образование, което не е осъществено в тапия.

Това разяснява в изявление за ДЕБАТИ.БГ доктор Петя Георгиева от Института за пазарна стопанска система.

Според нея, когато данъкоплатците заплащат за тези места, това се трансформира в проблем.

„ Тъй като, колкото по-голяма е тази неефективност, толкоз по-голяма част от публичния запас се разпилява “, изясни тя.

„ Когато включим и студентът да заплаща, тази неефективност полека-лека понижава, тъй като той е заинтригуван, като дава пари персонално от джоба си, да търси по-добро качество, да се интересува какво се случва с него – идва ли преподавателят на лекциите, тази компетентност задоволително добра ли е за него, ще може ли да се осъществя, ще работи ли, откакто приключи, дали тук да продължи да учи или да отиде в чужбина. Все отново студентът отделя от времето си, нали? Но когато той отделя и средства, отношението към услугата към този момент е друго “, изясни Георгиева.

По думите ѝ сега системата на висшето обучение у нас е „ оптимално отворена “ и броят на местата за студенти е еднакъв на броя на приключилите приблизително обучение. В същото време статистиката демонстрира, че доста малко са случаите на нереализирали се висшисти на пазара на сложна у нас.

„ По-големият проблем е различен. Как да сме сигурни, че това, което учи един студент в България, е съответно на това, което би учил студент в аналогична компетентност в чужбина или топ университет някъде по света. Такова съпоставяне нямаме за в този момент. Рейтинговата система прави оценка всичко на база на локалните индикатори на пазара на труда и на резултатите от системата на висше обучение, само че нямаме такива, които да дават някаква интернационална оценка или примерно университет, който е класиран в първите 100 или 500 университета в света или нещо подобно… “, добави още тя.

Целия текст на изявлението – четете на следващия ден.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР