СподелиНефтопреработвателната компания Лукойл“ обжалва в съда формулата, по която Министерство

...
СподелиНефтопреработвателната компания Лукойл“ обжалва в съда формулата, по която Министерство
Коментари Харесай

Държавата и „Лукойл“ спорят по сумата за компенсации

Сподели
Нефтопреработвателната компания „ Лукойл “ апелира в съда формулата, по която Министерство на стопанската система дефинира вноската, която би трябвало да внася в бюджета според Закона за компенсиране на разноските на потребителите за превоз.

Това разгласи Александър Величков, заместник-председател на Надзорния съвет на рафинерията „ Лукойл Нефтохим Бургас “ в изявление по време на взаимно съвещание на парламентарните комисии по икономическа политика и нововъведения и по енергетика.

Те заседават взаимно за да изяснят какви средства е събрала страната и за изясняване дали събраното подхожда на това, което действително би трябвало да постъпи в бюджета.

Преди изявлението на Величков, отново в същото съвещание, министърът на стопанската система и промишлеността Богдан Богданов уточни, че за декември „ Лукойл “ е трябвало да внесат

69,9 млн. лева във Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “, само че действително

импортираните средства са по-малко.

До 15 февруари пък би трябвало да се разгласи размера на вноската, която държавното управление ще чака да се внесе и за януари, написа Българска телеграфна агенция.

В момента тече и обжалване на заплащането на посочената нагоре сума, откакто тричленен състав на Върховен административен съд (първа инстанция) отхвърли желае на нефтопреработвателната компания против заповедта, с която се дефинира размера на заплащането.

Изпълнителен шеф на Националната организация за приходите Румен Спецов съобщи отговор на депутатски въпрос, че „ Лукойл към

днешна дата няма неплатени отговорности и всичко, което са имали като обвързване е платено в период.

С тях имаме други производства по реда на Данъчно-осигурителен процесуален кодекс в правосъдна фаза, само че няма неплатени отговорности “.

Той не уточни съответен размер на платените от „ Лукойл “ средства към бюджета,

базирайки се на данъчна загадка, която е задължен да пази, в случай че от компанията не му разрешат да заяви сума. След тези му думи Александър Величков резервира безмълвие и сума не се заяви.

В хода на полемиката депутатът от ГЕРБ Делян Добрев, който е и ръководител на Комисията по енергетиката в НАС попита Александър Величков за персоналните му връзки с финансовия министър Асен Василев.

Въпросите, които заложени визираха дали Величков и министъра на финансите Асен Василев се познават, имали ли са нерегламентирани срещи „ в неделен ден през септември 2023 година и дали са пътували „ с ваш персонален автомобил “,

На поставените въпроси Величков отговори, че се е срещал с Асен Василев в Министерски съвет и в неговия кабинет (във Министерството на финансите, бел. ред). Ръководителят на „ Лукойл “ у нас уточни още, че през „ септември 2023 година не е возил в персоналната си кола Асен Василев “.

В същото време през днешния ден стана ясно, че Асен Василев е разискал в Съединени американски щати продажбата на „ Лукойл “.

От известие на Министерството на финансите излиза наяве, че той е провел среща със заместник-секретаря по финансите на Съединени американски щати Уоли Адейемо през вчерашния ден във Вашингтон.

„ Двамата разискаха значими тематики от икономическия дневен ред на Европа и Съединени американски щати и опциите за взаимно съдействие и поддръжка.

В срещата участваха Анна Морис, и.д. помощник-секретар по въпросите на финансирането на тероризма, и Брайън Макколи, заместител помощник-секретар за Европа и Евразия “, оповестиха от ведомството.

От там допълват също:

„ Възможностите за понижаване на съветската взаимозависимост от газ и нефт в района на Балканите и нуждата от намиране на стратегически покупател за бургаската рафинерия „ Лукойл “ разиска министър Василев на среща със заместник-помощника на президента на Съединени американски щати и старши консултант по въпросите на енергетиката и вложенията Амос Хохстийн.

Тема на диалога беше и енергийната съгласуваност по оста Север-Юг сред Гърция, България и Румъния “.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР