СподелиМоже ли украинка да стане “Мис България по примера на

...
СподелиМоже ли украинка да стане “Мис България по примера на
Коментари Харесай

Може ли украинка да стане „Мис България“ по примера на Япония?

Сподели
Може ли украинка да стане “Мис България ” по образеца на Япония?
Има някои разлики сред Япония и България, както знаем. Не са единствено тези, илюстрирани от вицовете, като оня за кацащия от Токио на софийското летище аероплан и известието на капитана пасажерите да върнат часовниците си 100 години обратно. Нито е другият анекдот за работещия в българско институции японец, който заран казвал нещо на японски и на потегляне също -преводач обяснил, че заран поздравява с “добро утро ”, а най-после се извинява, че не е взел участие в стачката.
БиБиСи, представена от уеб страницата “Площад Славейков ” у нас, описа, че украинката Каролина Сиино е станала “Мис Япония ”.
Главната опозиция против кандидатурата й била провокирана от обстоятелството, че не наподобява на японка (няма капка японска кръв), само че все пак била определена от журито.
Как смятате, дали в нашата държавица, в която едно синьо-жълто пуловерче на нарисувано дете провокира патриотарска и антиукраинска всъщност нервност, е допустимо да се случи сходно “украинско ” знамение? При това украинките (украинците), красиви или не, не се отличават външно кой знае какъв брой от нас.
Културата на толерантността е нещо, което се култивира, не е въпрос на гени и кръв. Само че самата дума “толерантност ” от години е подложена на гневно обезчестяване тук и даже бива иzраждана в “толерастия ”.
Наблюдаваме по какъв начин това събитие с руzки акцент надвиква демократичните гласове, които пък биват определяни като гласове на “либерасти ”. В хора грачат леви и десни. Леви, десни, леви десни-марш на посредствеността и мизантропията, отглеждана в това число и целеустремено по линия на руzката хибридна война против европейска България, внушаваща някакво лично морално предимство над “гейропа ” и гнилия Запад въобще.
“Гнилият ” Запад от дълго време се е прихванал и е припознат като заслужен за подражателство модел за развиване във всички области на живота в супер сполучлива съвременна страна, като Япония, все по този начин горда с неповторимата си антична просвета. В същото време Япония, съвсем безусловно унищожена от Съединени американски щати втората международна война, е най-толерантната към Америка през днешния ден страна в случай че не в света, то най-малко в района.
Ако питате японците какво мислят за Хирошима и Нагазаки, въпреки там да не е доста политически правилно чужденци да задават такива въпроси (както в Гърция и в Испания не трябва да се човъркат раните на гражданската война), ще ви отговорят нещо сбито от рода на: “ако Япония имаше атомно оръжие, без подозрение щеше да го употребява също ”. Но това не пречи у нас, тъй като тук гъмжи от геополитици, на японските гробища от Втората международна най-редовно плачат борците против “краварите ”.
Нещо доста сходно се случи и в Южна Корея. Тя е не по-малко богата на лична велика история, само че беше бедна и доста изостанала до преди няколко десетки години. Днес все по този начин е дребна държавица, съвсем невидима на глобуса, която има по-голяма стопанска система от руzката. Достатъчно е да се каже, че тя е най-големият международен производител на големите танкери, каквито московията всеобщо изкупува от трети страни на втора употреба ( тъй като Сеул отхвърли на Москва да продължава да я доставя с това средство за отбягване на санкциите).
Съхраняването на личната просвета и в двете страни въобще не им пречи да реализират същински културен скок във възприемането и възпроизвеждането на западната просвета и за няколко десетилетия да се трансфорат и в тази област в международни фактори. Нямаше да бъде допустимо, в случай че не бяха възприели на “въоръжение ” толерантността и не бяха оповестили война на личните си дефекти от близкото минало.
Да, тук не е Югоизточна Азия. Ние сме в Югоизточна Европа. Но вместо да се вайкаме, че някой изкупил българския интелектуален артикул “Уча се ” ( освен това без да навреди на ничие учене у нас), би трябвало да се поучим от сполучливия образец на напредналите толерантни и възприемчиви към достиженията на развития свят нации, вместо да даваме ухо на униженията на “руzкия свят ”, който изисква от нас послушание и нетолерантно озлобление към всичко, което е отричане на рашизма.

Коментарът е оповестен във фейсбук профила на Иво Инджев.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР