СподелиМинистерство на финансите и БНБ откриха информационен сайт, посветен на

...
СподелиМинистерство на финансите и БНБ откриха информационен сайт, посветен на
Коментари Харесай

Всичко, което трябва да знаем за въвеждането на еврото: МФ пусна специализиран сайт

Сподели
Министерство на финансите и Българска народна банка откриха информативен уебсайт, отдаден на въвеждането на еврото в България.

Целта на електронната страница е да дава сигурна и настояща информация за всички значими вести, решения и събития, свързани с въвеждането на единната европейска валута в България.

В Българска народна банка няма да има ограничавания за количеството на обменените пари.

В кредитните институции също няма да има ограничаване на количеството през първите 6 месеца, като за суми над 30 000 лева на една трансакция се прави общоприетата предварителна поръчка от 3 работни дни.

През първите 6 месеца от датата на въвеждане на еврото „ Български пощи “ ЕАД ще обменят банкноти и монети от левове в евро в размер до 1 000 лева дневно за едно лице.

За суми в размер от 1 000 лева до 10 000 лева дневно би трябвало да бъде подадена предварителна поръчка от 3 работни дни единствено в авансово оповестени пощенски клонове в страната.

На уеб страницата е обещано и пояснение по какъв начин ще се образуват цените в магазините. 

Това ще става по разпоредбите за превалутиране и закръгляване, като закръгляването ще става до втория знак след десетичната запетая.

Цените на стоките и услугите ще се отбелязват по едно и също време в левове и евро от първия месец след датата на влизане в действие на Решението за приемането на еврото до

12 месеца след датата на въвеждане на еврото в Република България.

Двете цени ще се изписват ясно, четливо, недвусмислено и елементарно разбираемо, с идентичен размер на шрифта, по метод, който не вкарва потребителите в подвеждане.

Те би трябвало да са сложени дружно, като ще са съпроводени с характерен знак или редуциране, позволяващи лесното им различаване. Крайната сума, която се заплаща от потребителя, също ще бъде показана и в двете валути в издавания фискален / систематичен бон.

От датата на въвеждане на еврото в Република България за интервал от един месец левът и еврото ще са законни платежни средства на територията на Република България. (период на двойно обращение на лв. и еврото). Това значи, че за този един месец жителите ще могат да правят заплащания в двете валути.

След приключването на този интервал левът ще престане да бъде законно платежно средство на територията на Република България.

Заплатите, компенсациите, паричните и обществените помощи, както и пенсиите по част първа от Кодекса за обществено обезпечаване ще се изплащат в евро от датата на приемане на единната европейска валута в България.

Те ще се превалутират в евро, като ще се закръгляват до най-близкия евроцент, като в случай че третият знак след десетичната запетая е по-голям от нула, вторият знак след десетичната запетая се усилва с една единица.

На датата на въвеждане на еврото в България всички сметки – разплащателни, депозитни, спестовни и други сметки в локални банки, ще бъдат еднократно, автоматизирано и гратис превалутирани в евро.

Още от деня на въвеждане на еврото титулярите на сметки ще могат да теглят от сметките си единствено евро, без значение дали тегленето ще става посредством АТМ/ПОС устройство или в офиса на банка, платежна институция или сдружение за електронни пари.

За повече детайлности към приемането на еврото можете да посетите профилирания уебсайт

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР