СподелиМелодична испанска реч изпълва болница, в която се лекуват войници,

...
СподелиМелодична испанска реч изпълва болница, в която се лекуват войници,
Коментари Харесай

Калени професионалисти от Колумбия се вливат в редиците на украинската армия

Сподели
Мелодична испанска тирада изпълва болница, в която се лекуват бойци, ранени в боевете с съветските сили в Източна Украйна.

Украинските войскови редици са изтощени от двегодишната война. Докато се бори с съветската военна машина, Украйна приема задушевно закалени бойци, взели участие в един от най-продължителните военни спорове в света, написа в собствен репортаж на Асошиейтед прес.
Професионални бойци от Колумбия укрепват редиците на доброволците от целия свят,
които са се отзовавали на апела на украинския президент Володимир Зеленски за присъединение на задгранични бойци към войната на страната му с Русия.

Трийсет и две годишен мъж от град Меделин се пробва да избави собствен сътрудник, ранен в тридневните тежки сражения с съветските сили. Руски дронове са атакували неговата военна част и
шрапнел от граната, пусната от един от тях, е пробил челюстната му кост.
„ Мислех, че ще умра “, споделя мъжът, който носи кодовото име Чечо. Бойците държат да бъдат разпознати единствено с кодови имена, тъй като се опасяват за своята сигурност и тази на фамилиите си.
Станахме и взехме решение да избягаме от позициите, с цел да спасим живота си “, сподели Чечо. „ Нямаше къде да се скрием “, добави той.
В продължение на десетилетия колумбийската войска се бори с картели за трафик на опиати и размирен групировки, което прави нейните бойци едни от най-опитните в света.

Със своите 250 000 военнослужещи Колумбия има втората по величина войска в Латинска Америка след тази на Бразилия.
Повече от 10 000 души минават в запаса всяка година.
И стотици от тях отиват да се борят в Украйна, където мнозина получават четири пъти повече, в сравнение с опитните подофицери вземат в Колумбия, или даже още повече.

„ Колумбия има огромна войска с висококвалифициран личен състав, само че заплащането не е високо, в случай че го съпоставим с други армии “,

сподели Андрес Масиас от Университета Екстернадо в Богота, който изследва активността на колумбийците за военните контрактори по света.

Преминали в запаса колумбийски бойци стартират да отпътуват за чужбина при започване на 2000 година, с цел да работят за американски военни контрактори, които пазят инфраструктурни обекти, в това число петролни кладенци в Ирак.
Запасняци от колумбийската войска са наемани и като инструктори в ОАЕ и са се
включвали в борбата на Йемен против подкрепяните от Иран бунтовници хуси.

Ролята на Колумбия като място за набиране на фрагменти за международната промишленост в региона на сигурността има и своите по-мрачни, свързани с наемничество сфери – двама колумбийци бяха убити, а 18 – задържани, откакто бяха упрекнати в присъединяване в

убийството на някогашния президент на Хаити Жовенел Моиз.

Във военната болница, в която нормално се лекуват ранени украински бойци, група от към 50 колумбийски военнослужещи прекарват по-голямата част от времето си, взирайки се в екраните на мобилните си телефони – обаждат се вкъщи, сърфират в интернет и слушат музика сред времето за храна и медицинските процедури, множеството за леки пострадвания.

С идното навършване на две години от началото на войната украинските сили са в патова обстановка с съветските войски.

В момента Украйна уголемява своята система, позволяваща на хора от целия свят да се причислят към армията, сподели Олександър Шахури, чиновник от отдела за съгласуваност на чужденците във въоръжените сили на Украйна.
В началото на 2022 година украинските управляващи оповестиха, че в Украйна има 20 000 души от 52 страни.
Сега, в сходство със запазването в загадка на всевъзможни военни данни, управляващите не показват какъв брой от тях са на бойното поле, само че оповестяват, че профилът на военнослужещите се е трансформирал.

Първите талази от доброволци идваха най-вече от някогашни руски републики или англоговорящи страни. Владеенето на съветски или британски език улеснява тяхното консолидиране в украинската войска, означи Шахури.

Миналата година украинската войска сътвори инфраструктура от испаноговорящи вербовчици, инструктори и младши оперативни офицери, добави той.

Ектор Бернал, някогашен боен доктор от запаса, който управлява тактически медицински център край Богота, сподели, че през последните осем месеца е обучил
повече от 20 колумбийци, които са отишли да се борят в Украйна.Те са като латиноамериканските имигранти, които отиват в Съединени американски щати да търсят по-добро бъдеще “, сподели Бернал. „ Това не са доброволци, които желаят да се бият под знамето на друга страна. Те просто са стимулирани от икономическа потребност “, добави той.
Докато колумбийските генерали получават към 6000 $ месечна заплата и бонуси, равни на тези на министър в държавното управление, редниците и ефрейторите се устоят с доста по-скромни приходи.
Колумбийските ефрейтори получават съществена заплата от към 400 $ месечно,
до момента в който опитните боеви сержанти могат да печелят до 900 $. В момента минималната месечна заплата в Колумбия е 330 $.

В Украйна всеки служител във въоръжените сили, без значение от неговото поданство, има право на месечна заплата в размер до 3300 $ според от ранга и типа на службата.
Те имат право да получат и до 28 660 $, в случай че бъдат ранени, според от
сериозността на пострадванията. Ако бъдат убити в пердах, на фамилиите им се поставя обезщетение в размер на 400 000 $.

Чечо сподели, че е било въпрос на принцип да замине за Киев през септември предходната година. Според него единствено в неговата част е имало към 100 други военнослужещи от Колумбия, които са подхванали същото пътешестване, написа Българска телеграфна агенция.
Знам, че не сме доста, само че се опитваме да дадем максимума от себе си, с цел да може нещата да се случат и да забележим смяна допустимо най-скоро “, сподели той.
В Колумбия информацията за набиране на бойци в украинската войска се популяризира най-много посредством обществените мрежи. Някои от доброволците, които към този момент се борят в Украйна, споделят информация за процеса по набирането в украинската войска

в обществени платформи като „ Тикток “ или „ Уотсап “.

Но когато нещо се обърка, за роднините е мъчно да получат информация за своите близки.

Диего Еспития губи връзка с братовчед си Оскар Триана, откакто през август 2023 година Триана се причислява към украинската войска. Шест седмици по-късно запасният военнослужещ от Богота престава да качва обновени постове в обществените мрежи.

Тъй като в Богота няма украинско посолство, фамилията на Триана се обръща за информация към украинското посолство в Перу и колумбийското консулство в Полша – последната страна, през която Триана е минал по пътя си към Украйна.

Нито едно от двете посолства не дава отговор.
Искаме управляващите в двете страни да ни дават информация какво се е случило, да отговорят на нашите имейли. За това настояваме в този момент “, сподели Еспития.
Асошиейтед прес откри колумбийски боец, който употребява позивна Осо Полар (в превод – Полярна мечка), и твърди, че е бил последният човек, който на 8 октомври 2023 година е видял Триана жив. Той сподели, че частта на Триана е попаднала в засада на съветските сили в Харковска област, след което ориста му е незнайна.

Украинската военна част, в която е служил Триана, удостовери пред АП, че Триана публично се води за липсващ, само че не разкри никакви детайлности към събитията, при които е станало това.

Братовчед му Еспития сподели, че не е сигурен какво е стимулирало Триана да се бори в Украйна. Но 43-годишният мъж е служил в колумбийската войска повече от 20 години и напускането на армията е било „ душевен мъчно “ (за него), добави неговият братовчед.
Възможно е да е било поради парите или тъй като му е липсвал адреналинът от присъединяване в стълкновение. Но той не разкри доста какво го е предиздвикало да тръгне “, сподели Еспития.
След съвсем три седмици в болничното заведение Чечо се е върнал на фронтовата линия в Украйна. Редом с над 50 други колумбийски военнослужещи, които са били лекувани в същото лечебно заведение.

„ Ситуацията тук е тежка “, сподели Чечо пред АП. „ Подложени сме на непрекъснат обстрел, само че ще продължим да се сражаваме “.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР