СподелиИван Начев е политолог, експерт по политическа интеграция на Европейския

...
СподелиИван Начев е политолог, експерт по политическа интеграция на Европейския
Коментари Харесай

Иван Начев за ДЕБАТИ: Служебни правителства устройват ГЕРБ и ДПС, но това са краткосрочни сметки

Сподели
Иван Начев е политолог, специалист по политическа интеграция на Европейския съюз. Завършва „ Политология “ в СУ „ Свети Климент Охридски “, специализира европейска интеграция в Центъра за европейски проучвания и в Центъра за европейско ръководство на Университета в Нотингам, Англия. От 1993 година е учител в депратамент „ Политически науки “ на Нов български университет. Бил е шеф на единственото в България списание за политически разбори и прогнози „ Български наблюдаващ “, основен редактор на списание “Политически разбори ”. Член е на: Българската асоциация по политически науки, Асоциацията за европейски проучвания (ECSA) и на Екип Европа към Представителството на Европейската комисия в България.Има редица изявления в региона на политическата интеграция на Европейския съюз, проучването на политическите елити и развиването на изобретателните стопански системи на страните – членки на Европейски Съюз, на български, британски, френски и турски език.

– През последните месеци множеството анализатори и политолози не предвиждаха да има предварителни избори и че ротацията на държавното управление ще бъде сполучлива. Сега обстановката е радикално друга – какво се счупи през последните седмици?

– Много неща се счупиха. На първо място се счупи доверието, дотолкоз доколкото то съществуваше и беше относително нежно. Счупи се, тъй като тези, които трябваше да получат премиерския пост – в тази ситуация ГЕРБ-СДС, трансформираха въобще огромна част от предварителните договорености.

Още в самото начало, когато се появиха тези неща, ние видяхме, че не става въпрос единствено за регулаторите. Ставаше въпрос за доста по-голяма смяна, тъй като една ротация, означаваше да има ротация и в министерските кресла, заместник-министрите, ротация на регионалните шефове, на заместниците им – т.е., нямаше по какъв начин ние да чакаме да се сменят единствено две персони, както авансово се смяташе.

Освен това, помните, че тази ротация предвиждаше и промяна на ръководителя на Народното събрание, която също не се случи в този няколко месечен мандат.

Второ нещо, което стана, е, че всяка една от страните направи всичко допустимо, с цел да изгори, колкото е допустимо повече мостове в договарянията, в сравнение с да направи противоположното – да сътвори предпоставки да се случи тази ротация.

Така че, тези две неща заедно доведоха до крайния резултат, който са явно предварителните избори, в случай че не допуснем, че има въпреки всичко една дребна възможност да се сформира държавно управление с един трети мандат. Но зависи на кого ще бъде даден мандатът.

Очевидно, в случай че Българска социалистическа партия получи мандата, ще го върне. Движение за права и свободи също обявиха към този момент, че би трябвало да се отива на избори. Единствено „ Възраждане “ споделиха, че ще се опитат да изпълнят мандата – не че наподобява изпълнимо, само че малко или повече отклонява нещата във времето.

– Това, че може би няма време за избори „ 2 в 1 “ го загатна президентът Румен Радев при връчването и надлежно – връщането на мандата на ПП-ДБ. Коя е по-благоприятната теза за гласоподавателите и партиите – избори „ 2 в 1 “ или поотделно?

– Към момента ние не виждаме подготвеност за избори „ 2 в 1 “. Проблемът е, че в случай че има избори близо едни до други, това ще докара до ниска изборна интензивност или на едните, или на другите, защото доста мъчно ще може да се стимулира гласоподавателят и той да отиде един път на европейски и един път на национални избори.

Още повече, че в България обичайно поддръжката на европейски избори от страна на нас, като гласоподаватели, е относително ниска. Все още не сме политически узрели да разберем каква е политическата роля на българските евродепутати там. Много повече гласуваме на национални избори.

От друга страна, вие виждате, социологическите изследвания сочат, че при едните избори едната коалиция ще има превес, при другите – превесът ще е на другата политическа групировка.

Като цяло казусът за нас е, че картината няма доста да се промени. Ние няма да отидем с някаква нова конструкция на Народното събрание – може би ще влезе една нова партия или ще излезе друга, само че по този начин или другояче ние ще се нуждаем от съдружно държавно управление.

В общи линии недоверието няма да се стопи вследствие на това, което наблюдавахме през последните две седмици. Тоест, ние юни месец ще отидем на един нов парламент в една обстановка, за която споделят някои сътрудници – още от същото.

Аз не виждам огромна опция да се сформира ръководство, което да няма съдружно съглашение, на което то да стъпи, каквото беше това ръководство.

Политическата процедура на ГЕРБ-СДС, в лицето и на Бойко Борисов, демонстрира, че те постоянно са бягали от такива съдружни съглашения. Те не обичат подобен вид съглашения.

В прочут смисъл обстановката е патова. Ясно е, че тези две обединения независимо не могат да сформират държавно управление. Ясно е също по този начин, че единствено те двете отново доста мъчно да сформират държавно управление. Ясно е, че Движение за права и свободи от години е незаобиколим политически фактор.

За „ Продължаваме промяната “, а и за някои други партии, би трябвало да бъде една азбучна истина, тъй като Движение за права и свободи освен има трайно наличие в българския парламент, само че постоянно има и едно относително положително въздействие. Подкрепяше устрема за промени на последното управление…

Тоест, в случай че се мисли, би трябвало да се мисли в един по-широк подтекст, тъй като няма логичност вие да желаете аз да ви поддържам, когато става въпрос за законодателство, а когато става въпрос за ръководство, аз да не мога да вземам участие в ръководството.

Задължително всяка една от трите партии и обединения би трябвало да премислят позициите си, само че аз не съм огромен оптимист, че това ще стане автоматизирано.

– Как гледате на един подобен прокрадващ се сюжет – за още едни предварителни парламентарни избори в края на годината и едно дълго ръководство на служебни държавни управления, които обаче не са доминирани от президента и с министър председатели, които ще имат някаква политическа багра? И с други думи – подобен процес на събитията устройва ли ГЕРБ и Движение за права и свободи?

– Устройва ги, само че това са краткосрочни сметки, тъй като, в последна сметка тук ще бъде значима и ролята на президента. Президентът не може до безспир да се оправдава с Конституцията.

Преди го обвинявахме, че той носи отговорност за назначаваните от него служебни държавни управления. Както виждаме и в този момент, той сякаш се пробва да избяга от това, прехвърляйки отговорността на други. Но това също зависи и от него, каква роля той ще играе и до каква степен ползите на президентската институция няма да се сблъскат с ползите на другите две партии и обединения.

Разбира се ПП-ДБ са бодил в очите и на президента, и на ГЕРБ-СДС – Бойко Борисов в никакъв случай няма да им елементарни, че го арестуваха и желаеха да го вкарат в пандиза. Ясно е, че тази ненавист няма да бъде преодоляна елементарно, в случай че въобще бъде преодоляна.

Въпросът е обвързван с политическото въздействие върху другите браншове, върху парите, които идват от Европейски Съюз и несъмнено, върху регулаторите – термин, който влезе в приложимост в последните няколко седмици. Това ще е казусът и несъмнено, имената, когато ги забележим.

Защото, въпреки и тези хора, които сега се спрягат за служебни министър-председатели, да се свързват по една или друга причина с ГЕРБ, то въпреки всичко е значимо какъв вид хора ще влязат в изпълнителната власт – дали там ще има хора, които схващат от това, за което са сложени там, или те са поставени, с цел да извършват политически поръчки.

– Валиден ли ви се коства един подобен процес с още едни предварителни парламентарни избори до края на годината?

– Теоретично – да. Но това, отново споделям, доста зависи от настройките на политическите елити, тъй като те може да разиграват тази карта дълго време.

Може и противоположното да стане. Изборите при всички случаи ще бъдат при започване на лятото. Това значи да има един парламент, който да се пробва да движи нещата по различен метод. Виждате, че президентът през последните няколко години, заради това, че ние имахме доста избори за толкоз малко време, видяхме разнообразни обстановки.

Имаше обстановки, в които той бързаше да върне мандата. Имаше обстановки, в които бавеше връчването на мандат, което пък даваше опция за договаряния.

– Макар и да е клиширано – чака ни едно горещо политическо лято…

– Да се надяваме, че няма да е чак толкоз горещо, тъй като тези събития ще повлияят на двата съществени външнополитически целта на България – приемането в Шенген и в еврозоната. Разбира се, те ще повлияят и върху образуването на новата Европейска комисия, върху избора на българския еврокомисар…

Тоест, като жители и като страна ние не печелим с това, което става досега, тъй като и нашите външнополитически сътрудници не виждат в нас някой постоянен сътрудник, с който да водят договаряния по основни тематики. Цялата тази турболентност се отразява и в неналичието на доверие у тях към нас.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР