СподелиФренските организатори са поканили руски представители на церемония в чест

...
СподелиФренските организатори са поканили руски представители на церемония в чест
Коментари Харесай

Франция покани Русия на церемонията в чест на 80-ата годишнината от десанта в Нормандия, но без Путин

Сподели
Френските уредници са поканили съветски представители на гала в чест на 80-ата годишнината от десанта в Нормандия по време на Втората международна война, написа „ Политико “.

Много от международните водачи, измежду които и президентът на Съединени американски щати Джо Байдън, също са в листата с посетители за честването, което ще се организира при започване на юни.

Но познайте кой няма да участва – съветският президент Владимир Путин. А повода, съгласно уредниците, е „ нападателната война “, която той води в Украйна.

„ Предвид събитията президентът Путин няма да бъде поканен да взе участие в честванията за годишнината нот десанта в Нормандия “, са декларирали те, оповестява френския новинарски канал AFP.

Руска делегация обаче е поканена, само че уредниците не прецизираха кои тъкмо са получили покана.

Церемонията ще уважи „ тези, които се изправиха, тези, които страдаха, и тези, които се бориха и освободиха “, обявиха уредниците.

През юни 1944 година съюзническите войски щурмуват окупираните от Германия плажове в Нормандия и дават началото на сухопътна инвазия в континентална Европа, приключила с победа над нацистите през 1945 година Съветският съюз се бие със силите на Адолф Хитлер на източния фронт години наред, като последователно ги натиска назад, до момента в който стигнат до Берлин.

Това не е първият път, когато Путин е подценяван на сходно събитие. Той не беше поканен на 75-ата годишнина от Десанта през 2019 година Тогава измежду присъстващите бяха английският министър председател Тереза Мей, кралица Елизабет II, принц Чарлз, немският канцлер Ангела Меркел и американският президент Доналд Тръмп.

По това време Путин съобщи, че не го интересува, че не е бил поканен.

„ Защо постоянно би трябвало да ме канят на всички места? Какво съм аз, оперетен военачалник? Имам задоволително работа тук, и за мен това безусловно не е проблем “, сподели той пред осведомителните организации, твърди в. „ Фигаро “.

Руският президент обаче беше поканен на празнуваният по случай на 70-ата годишнина от Десанта през 2014 година, макар противозаконното анексиране на полуостров Крим в Украйна няколко месеца по-рано.

„ Можем да имаме разлики с Владимир Путин, само че аз не не помня и в никакъв случай няма да не помни, че съветският народ даде милиони животи по време на Втората международна война “, сподели тогава някогашният френски президент Франсоа Оланд, който насочи поканата към Путин през 2014 година

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР