СподелиБроят на хората, изложени на риск от бедност или социално

...
СподелиБроят на хората, изложени на риск от бедност или социално
Коментари Харесай

Всеки пети в Германия е застрашен от бедност

Сподели
Броят на хората, изложени на риск от беднотия или обществено изключване в Германия, остава висок. Както заяви Федералната статистическа работа въз основа предварителните резултати от изследване на приходите и изискванията на живот, през 2023 година към 17,7 милиона души са били наранени – малко над 21% от популацията на страната. В съпоставяне с миналата година цифрите остават като цяло непроменени – регистрира се леко утежняване, показва АРД.

Изследователят на бедността от Кьолн Кристоф Бутервеге не счита за триумф обстоятелството, че цифрите не са се влошили съществено, а са по-скоро в застой: „ Това не трябва да успокоява политиците. Бедността се разраства в междинната класа “, споделя той пред немското издание и добавя, че действително са небогати повече хора от това, което демонстрират тези статистики.

В Европейския съюз (ЕС) обещано лице се счита за изложено на риск от беднотия или изключване, в случай че е налице най-малко едно от следните три условия: приходът му е под линията на бедността, семейството му е наранено от обилни материални и обществени ограничения или живее в домакинство, в което единствено дребна част от членовете му имат работа.
Когато парите не стигат за сметките, наема или ипотеката
Миналата година към 14,3% от популацията на Германия (приблизително всеки седми или съвсем 12 милиона души) са били изложени на риск от беднотия. По-конкретно това значи, че техният приход е бил под 60 на 100 от междинния за страната и за интервала. През 2023 година това се е равнявало на 1 310 евро нето на месец за човек, живеещ самичък в домакинство. За двама възрастни с две деца под 14-годишна възраст тази сума е била 2 751 евро на месец, добавя АРД.

Почти 7 % от популацията (5,7 милиона души) са живеели в изискванията на обилни материални и обществени ограничения през предходната година в Германия. „ Това значи, че неналичието на задоволително финансови средства се е отразило съществено на метода им на живот, изясняват специалистите. Така да вземем за пример засегнатите не са били в положение да си заплащат постоянно наема, ипотеката или сметките си за ток, телефон или други комунални услуги, да отидат на едноседмична отмора, да с купят нова мебел или един път седмично да излязат на вечеря със фамилията или да изпият по едно пиво с другари, излиза наяве още от изследването.

Публикацията е на Дойче Веле.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР