СподелиБезпрецедентната атака на Иран срещу Израел в неделя рано сутринта

...
СподелиБезпрецедентната атака на Иран срещу Израел в неделя рано сутринта
Коментари Харесай

Атаката на Иран срещу Израел: Замесените страни извлякоха печалба от нея

Сподели
Безпрецедентната офанзива на Иран против Израел в неделя рано сутринта ускори районното напрежение и удостовери отдавнашните опасения, че войната сред Израел и „ Хамас “ може да прерасне в по-широкообхватен спор, написа в собствен разбор Асошиейтед прес.

Иран, Израел, Съединени американски щати и „ Хамас “ обаче също по този начин завоюваха по нещо от нея.

Ето какви бяха някои от последствията:

След като повече от 300 дрона и ракети се насочиха към Израел рано сутринта в неделя, страната съумя сполучливо да изпита системата си за противовъздушна защита, която, с помощ от съдружници, съумя да спре 99% от снарядите и да предотврати обилни вреди.

За разлика от това въоръжените сили на Израел бяха понесли съкрушително проваляне от надалеч по-слабо оборудван зложелател, когато „ Хамас “ нахлу в Израел от Газа на 7 октомври.

Това бе тежък удар по репутацията на Израел като районна военна мощ и разруши всички показа за неуязвимост.

Отговорът на офанзивата на Иран би могъл да възвърне вярата на еврейската страна

във военните й, макар че силите им са не са постигнали забележителен прогрес в Газа повече от шест месеца, откакто Израел разгласи война на „ Хамас “ там, написа Българска телеграфна агенция.

Израел също по този начин се похвали с обединението от сили, които му помогнаха да отблъсне иранската офанзива. Това представляваше извънредно нужна проява на поддръжка в миг, когато Израел е в най-голяма изолираност поради опасенията към метода, по който води войната против „ Хамас “, в това число задълбочаващата се филантропична рецесия и големия брой жертви в Газа.

Иран неведнъж се зарече, че ще отговори на явно израелския удар против иранския дипломатически комплекс в Дамаск на 1 април, при който бяха убити двама генерали.

Нападението в неделя разреши на Иран да показва на жителите си, че няма да бездейства при офанзиви против активите му и че е сериозен, когато насочва опасност за възмездие.

С удара си Иран показва мощната си огнева мощност,

провокира боязън у някои израелци и наруши всекидневието на мнозина други поради затварянето на учебни заведения.

Обаче защото в Израел бяха нанесени малко същински вреди, Иран може да се надява, че в случай че има отговор, той ще бъде обмислен. Няколко часа, откакто изстреля ракетите и дроновете, Иран съобщи, че интервенцията е завършила.

Съединени американски щати изиграха основна роля в отблъскването на офанзивата и демонстрираха на съдружниците си по света мощта и надеждността на американската поддръжка.
Сега, до момента в който Израел обмисля по какъв начин и дали да отговори, този съюз ще бъде подложен на тестване,
защото администрацията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън се пробва да употребява въздействието си върху Израел, с цел да му попречи да извърши ответни дейности, които биха могли да влошат спора.

Групировката „ Хамас “, която е подкрепяна от Иран, приветства удара против Израел.

Откакто извърши офанзивата си на 7 октомври предходната година, „ Хамас “ се надяваше, че районните ѝ сътрудници ще ѝ се притекат на помощ и Израел ще бъде замесен в по-широкообхватна война. Въпреки че някои от тях го направиха – в това число подкрепяната от Иран формация „ Хизбула “ в Ливан и хусите в Йемен – до неделя Иран не беше влизал директно в спора.

„ Хамас “ може би се надява, че офанзивата съставлява първи залп от по-задълбочено присъединяване на Иран във войната в Газа.

Групировката също по този начин може би се надява, че насилието на Западния бряг, където беше погубен израелски младеж и в отговор заселници нападнаха палестински селища, ще продължи да се ускорява.

Най-малкото, офанзивата на Иран може да окуражи „ Хамас “ да не отстъпва в актуалните договаряния за преустановяване на огъня и да се надява, че усилването на военния напън против Израел може да го принуди да одобри по-твърдолинейните условия на военната формация, с цел да бъде подписана договорка.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР