СподелиБългария, най-бедната държава в Европейския съюз, се отправя към шестите

...
СподелиБългария, най-бедната държава в Европейския съюз, се отправя към шестите
Коментари Харесай

Испански вестник: Популистката ИТН върна третия мандат, най-бедната държава в ЕС пак на избори

Сподели
България, най-бедната страна в Европейския съюз, се насочва към шестите си предварителни парламентарни избори за три години на фона на политическата рецесия в страната. Днес се провали и третият опит за сформиране на държавно управление. Така стартира материала си онлайн изданието на испанския вестник 20minutos.

От редакцията оповестяват, че популистката групировка „ ИТН “ е върнала третия мандат за лъчение на държавно управление на президента Румен Радев, което на процедура е довело до свикването на нови избори.

В публикацията се разяснява, че консерваторите от ГЕРБ и реформаторите от ПП-ДБ са управлявали взаимно страната в последните девет месеца, а през днешния ден болшинството от парламентарно показаните сили избират изборите за Народно заседание да съвпаднат с тези за европейски парламент и да бъдат на 9 юни.

През юни 2023 година ГЕРБ и ПП-ДБ реализираха единодушие да ръководят на ротационен принцип и да се сменят на девет месеца, в опит да отблокират политическия развой в страната на фона на изострената геополитическа конюнктура. Ротацията обаче претърпя неуспех предходната седмица поради противоречие с част за претендентите за министри и управническата стратегия за идващите месеци, пишат от 20minutos и допълват, че най-големият препъникамък се оказал постът за външен министър.

За да бъдат изборите на 9 юни, президентът би трябвало да издаде декрет до 9 април. Радев заяви, че още този четвъртък стартира съвещания с претендентите за длъжностен министър-председател, след което ще насрочи и датата за изборите.

От изданието осведомят, че президентът би трябвало да назначи новия длъжностен министър председател по новите конституционни правила, които бяха признати от депутатите наскоро.

Радев предизвести от риска политическата рецесия да се задълбочи в тази страна, която е членка на НАТО и която не крие упоритостите си да одобри еврото през 2025-а година, показват от изданието.

За край се отбелязва, че от тази неделя, 31 март, България ще стане част от Шенгенското пространство, само че единствено по въздух и вода.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР