СподелиНе желая и няма да приема да бъда включван като

...
СподелиНе желая и няма да приема да бъда включван като
Коментари Харесай

Пловдивският митрополит Николай не желае да бъде избран за патриарх

Сподели
„ Не искам и няма да приема да бъда включван като претендент за патриаршеския трон в процедурите, които Светият синод на Българската православна черква – Българска патриаршия следва да организира в сходство с нейния Устав. Съобщавам това първо на вас, като за това мое непоколебимо желание ще осведомявам и моите събратя – членовете на Светия синод “, показва Пловдивският митрополит Николай в послание към клира и миряните на Пловдивската епархия, оповестено в уеб страницата ѝ.

Само преди няколко дни изпратихме на безконечен покой нашия обичан патриарх и Софийски митрополит Неофит. „ Всички видяха хилядния народ, който се поклони пред него в катедралния храм „ Св. Александър Невски “ и го изпрати в последния му път. Това беше същинско празненство на вярата, образно доказателство за престижа на блаженопочившия и приснопаметен наш патриарх Неофит, за любовта, която народът ни питае към него и за привързаността на нашите правилни към Светата Българска православна черква. Благодарим му за всичко! Вечна и блажена да бъде паметта му! “, споделя Пловдивският митрополит.

Той отбелязва, че „ нямаше по какъв начин това празненство на вярата да не докара княза на този свят до гняв “. „ Още пред отворения ковчег на Негово Светейшество започнаха медийните интриги и клевети към наследяването на българския патриаршески трон. Едни и същи „ специалисти “ по църковните въпроси, всред които някогашни разколници и сътрудници на Държавна сигурност, които и през 2013 година бяха обсебили общественото пространство с нелепите си предсказания за това кой ще наследи блаженопочившия патриарх Максим, по същия богопротивен и светотатствен метод започнаха още веднъж да „ кадруват “ идващия български патриарх “, декларира митрополит Николай.

„ Впрочем, през 2013 година те не познаха. Няма да познаят и в този момент. Те в никакъв случай не познават, тъй като не са познали Иисус Христос, не имат вяра в Него и заради това не могат да осъзнаят, че Той е единственият кормчия на църковния транспортен съд, Който с въздействието на Светия Дух избира предстоятелите и архиереите на Своята Църква. В Неделята на Прошката ние им простихме. Прощаваме им и отсега нататък скверните думи, които ще изговорят, само че ще следим дали ще изпитат най-малко малко позор от себе си и най-малко в идващите дни на Великия пост ще спрат своята песен на клюки, ругатни и на ненавист против Светата православна черква. Защото нямаме никакво подозрение, че става дума за дълбока и същинска ненавист към Светата православна черква – моралната опора и източникът на интегритет на нашия народ. Става дума за война против вярата ни и за нищо по-малко. Бъдете подготвени, че в идващите месеци ще се води война против вярата и против Църквата, само че ви убеждавам, че Църквата още веднъж ще победи, тъй като „ портите адови няма да ѝ надделеят “ (Мат. 16:18). Това е още една нейна характерна специфичност, която е потвърдена безчет пъти и която нейните врагове отхвърлят да проумеят “, показва убеденост митрополит Николай.

По думите му, „ както и през 2013 година, главната експанзия, обвързвана с избора на идващия български патриарх, е ориентирана против мен, вашият митрополит. В това няма нищо ново и нищо изненадващо. Иисус Христос е споделил на своите възпитаници: „ Ако светът ви ненавижда, знайте, че Мене преди вас е намразил… Ако Мене гониха и вас ще гонят “ (Йоан 15:18-20). Всички ние, принадлежащите към църковния клир и Негови следовници, сме съответно предизвестени, заради което хулите и клеветите не ни смущават. Знам какво изградихме и постигнахме дружно с вас – благочестивото свещенство и правилния Божи народ на Богоспасаемата Пловдивска епархия през миналите години на взаимното ни служение и е изцяло разбираемо за какво то провокира такава злост. Не мога да позволи, обаче, неприязънта към мен, нагнетявана редовно и методично през всичките години на моето служение, през днешния ден да става причина за накърняване на достолепието на Църквата, „ която няма леке, или недостатък, или нещо сходно “ (Еф. 5:27) и в частност да се хвърля каквато и да е сянка на подозрение върху нейната самостоятелност и свободния избор на нейните предстоятели “, показва Пловдивският митрополит.

„ Поради това разгласявам и заявявам, че не искам и няма да приема да бъда включван като претендент за патриаршеския трон в процедурите, които Светият синод на Българската православна черква – Българска патриаршия следва да организира в сходство с нейния Устав. Съобщавам това първо на вас, като за това мое непоколебимо желание ще осведомявам и моите събратя – членовете на Светия синод “, декларира в обръщението си до Пловдивската епархия митрополит Николай.

В него той написа, че „ когато корабът, в който пътувал оракул Йона, бил застигнат от стихия, той се е обърнал към спътниците си и им споделил: „ Тогава той им рече: вземете ме и ме хвърлете в морето, – и морето ще утихне за вас, тъй като знам, че поради мене ви реализира тая огромна стихия “. (Йона 1:12). Това споделям в този момент и аз. Ако поради мене е пратена бурята, уповавам се по-късно мое изказване тя да утихне. Ако, обаче, хулите и клеветите продължат и не дай Боже се насочат върху други мои събратя митрополити, то тогава ще стане ясно нещо, в което аз съм надълбоко уверен, а точно, че задачата не е да бъде потиснат и дискредитиран един или различен архиерей; задачата е да бъде унизена и дискредитирана самата Българска православна черква.

И тогава ще прикани всички да оказват помощ в бранта против злото, която ще е изключително усилна в идните четири месеца. Вярвам, че Бог ще е с нас и ще ни помогне, в този момент, както и преди, да преведем безбедно кораба на Църквата Му до спокоен и сигурен кей, като изберем заслужен неин първойерарх – страж на Светата православна религия, комуто аз, като непретенциозен съработник в Христа, ще оказвам помощ с всичките си сили.

Призовавам всички идващите 40 дни смирено и в тишина да се молим за упокой на душата на блаженопочившия и приснопаметен наш обичан Отец Неофит, патриарх български и митрополит Софийски, и да молим Господ да го сложи в сонма на праведниците, откъдето той, застанал пред престола на Господ Иисус Христос и Неговата Пресвята майка Света Богородица, да се застъпва да не стопират да закрилят благочестивия православен български народ. Пожелавам на всички ви плодороден и душеспасителен пост и преподавам над вас Божието благословение “, написа в обръщението си Пловдивският митрополит Николай.

На съвещание на Светия синод през днешния ден се чака да бъде избран наместник-председател, който да управлява Българската православна черква – Българска патриаршия до избора на нов български патриарх.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР