Списъците със защитените специалности от професии и специалностите от професии,

...
Списъците със защитените специалности от професии и специалностите от професии,
Коментари Харесай

Допълнени и актуализирани са списъците със защитени специалности и специалности с очакван недостиг на пазара на труда


Списъците със предпазените специалности от специалности и специалностите от специалности, по които в бъдеще се чака да има дефицит от експерти на пазара на труда, за образователната 2019-2020 година са допълнени, обновени и утвърдени от държавното управление.

Към одобрените 29 предпазени специалности от специалности за актуалната образователна година са добавени 14 нови с фокус върху секторите машиностроене, електроника и автоматика, моторни транспортни средства и транспортни услуги, оповестиха от държавния пресцентър. Списъкът със специалности от специалности, по които е на разположение предстоящ дефицит от експерти на пазара на труда, е обновен с прибавянето на три търсени специалности - машини и системи с цифрово-програмно ръководство, промишлена електроника и технология на органичните субстанции. Така броят на специалностите в него става 57.

Новите специалности и в двата листата са препоръчани от отрасловите министерства и организациите на работодателите, като са прегледани и признати от междуведомствена комисия. С прибавянето им към описите се основават условия за прецезиране на държавния план-прием и насочването му за образуване и осъществяване на качествено професионално обучение и образование на фрагменти за предпочитани стопански браншове, в които е налице слаб интерес от страна на учащите. Новите специалности основават и благоприятни условия за осъществяването на районни стратегии и планове, както и за образование по специалности в нови или високотехнологични браншове.

Актуализирането на описите способства за превъзмогване недостига от готови фрагменти по специалности от специалности с значимо значение за пазара на труда и за икономическия напредък на националната стопанска система.

С акта се одобряват критериите за установяване на специалности от специалности от Списъка на специалностите за професионално обучение и образование за такива, по които е налице предстоящ дефицит от експерти на пазара на труда.

Предложена е смяна, с която е обезпечено правото на учениците да завършат образованието си при изискванията и по реда, по които са го почнали, при изключване на компетентност от специалност от някой от обновените описи със предпазените специалности от специалности и със специалности от специалности, по които е на разположение предстоящ дефицит от експерти на пазара на труда.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР