Списъци със задачи, постоянни напомняния и известия, най-вероятно сте опитали

...
Списъци със задачи, постоянни напомняния и известия, най-вероятно сте опитали
Коментари Харесай

Най-добрият лек срещу отлагането

Списъци със задания, непрекъснати напомняния и вести, най-вероятно сте пробвали всичко по силите си, с цел да се отървете от навика да оставяте днешната работа за на следващия ден.

Ако сте привикнали да отлагате значими задания до последната допустима минута, най-вероятно сте си основали една извънредно напрегната среда на работа, в която стресът и изтощението са неразделна част от вашето всекидневие. Според ново изследване обаче има едно нещо, което може да извършите, с цел да се справите с неприятния си табиет да отлагате.  

Изследване, оповестено във Frontiers in Psychology, разкрива съществуването на мощна връзка сред качеството на нашия сън и склонността ни да отлагаме.

За задачата на изследването са били интервюирани хора от най-различни работни сфери, измежду които финанси, обучение, опазване на здравето, строителство и продажби. Те били помолени да наблюдават и записват качеството си на сън и склонността си да отсрочват отговорностите си в рамките на 10 поредни работни дни. Резултатите от проучването посочили, че неналичието на добър сън водила до нарастване на склонността и честотата на отсрочване на отговорности на идващия ден. Този резултат обаче е мощно подвластен и от равнището на самоконтрол на обособения субект. Хората, които са имали ниски равнища на самоконтрол, са били наранени доста по-силно от неналичието на сън, в сравнение с тези, които са имали способността да ръководят страстите и възприятията си.

Проучването посочило сериозна разлика в честотата на отсрочване сред индивидите с ниски равнища на самоконтрол и тези с по-високи такива в случаите, когато и двете групи са изпитвали липса на първокласен сън. Разликите обаче ставали доста по-малки, когато те са започвали деня си отпочинали и ободрени след дълъг и пълностоен сън.

В последна сметка, това значи, че какъв брой постоянно отлагате работата си не зависи толкоз от някаква личността линия, която ви прави „ по-мързеливи “, а от податливостта ви към външни фактори (като неналичието на сън), които ви карат да отлагате. Така че, в случай че желаете да се отървете от навика да отлагате значими задания за идващия ден, би трябвало да започнете да отделяте повече внимание на вашия сън.

Един от най-лесните и ефикасни способи да подобрите качеството на съня си е посредством следването на график, който да ви оказва помощ да лягате и ставате по-едно и също време всеки ден. Към това може да добавите ежедневни извършения и навика да държите мобилните си устройства надалеч от леглото.

.........................

Питър Иконъми , създател на бестселъра „ Managing for Dummies, The Management Bible, Leading Through Uncertainty “, за inc.com
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР