Списание Economist вплете в едно вариация на една многонационална поговорка

...
Списание Economist вплете в едно вариация на една многонационална поговорка
Коментари Харесай

Едуард Лукас: Тръмп се опитва да подкопае НАТО



Списание Economist вплете в едно разновидност на една многонационална сентенция и името на американския президент, с цел да обрисува държанието му на срещата на върха на НАТО и постигнатия резултат.

" Лаят на Доналд Тръмп може и да е по-силен от захапката му, само че пък е доста противен тон. " Съюзниците в НАТО несъмнено останаха с такова усещане, откакто Тръмп първо ги шокира с неприсъщи за следвоенните трансатлантически връзки нападки и закани, само че най-после се причисли към общото заричане за прецизно съблюдаване на член 5 от Северноатлантическия контракт. Всички водачи се оповестиха за разговор с Русия, само че останаха подозренията, че Тръмп е най-подходящ от всички да води подобен.

В изявление за предаването „ Събота 150 “ английският публицист Едуард Лукас - някогашен старши редактор в Economist и сътрудник на английското издание за Русия и Източна Европа, а в този момент - вицепрезидент на Центъра за европейски политически разбори съобщи, че съгласно него американският президент не има вяра в НАТО:

„ Мисля, че той споделя доста противоречащи си неща. И то освен аз НАТО, само че и по други въпроси. Той се лута безкрайно сред последна сдържаност и крайни хвалби. Аз мисля, че истината е някъде по средата. Според мен американците желаят Америка да остане в НАТО и по тази причина той няма да провокира трагичен раздор. Но се пробва да подкопае организацията. Това, опасявам се, е явно “.

Според него трансатлантическите връзки в никакъв случай не са били изключително гладки, само че сега са надълбоко смутени. Имали сме и преди остри различия, само че до момента те постоянно са били с противоположна посока. Винаги европейците са били несговорчиви, а американците са ги карали да вършат повече. За първи път виждаме Америка настроена някак антиатлантически, съвсем неутрално. Поне Белият дом. Защото американците общо взето утвърждават НАТО и увеличението на военните разноски в името на груповата защита. /…/ Трансатлантическите връзки в никакъв случай не са били гладки, само че сега в действителност са надълбоко смутени.

Лукас изясни, че повода на Доналд Тръмп за настояването за увеличението на разноските на съдружниците за защита е, че той не схваща каква е ролята на тези средства: „ Отчасти той просто не схваща ролята на разноските за защита в НАТО. Също както не схваща ролята на дефицитите в стопанската система. Търговският недостиг не е безусловно неприятно нещо. Той е единствено знак, че продан на артикули за пари в интерес на всички страни. Европейците към този момент харчат много за защита. Той е прав да ги натиска да харчат още повече, само че групово те влагат ужасно доста, а американските разноски в Европа са в действителност много дребни. Ситуацията въпреки всичко е надалеч от пагубна и той прекалявас концепцията, че НАТО е някакъв клуб и европейците не си заплащат членския импорт. “

Вицепрезидент на Центъра за европейски политически разбори дефинира като верен метода на Тръмп към Русия: „ Прав е, че би трябвало да се опитаме да не гледаме на Русия като на зложелател, тъй като би било добре да намерим общ интерес и да беседваме с Русия. Тя е толкоз огромна страна! След като можехме да беседваме със Съветския съюз на Леонид Брежнев, за какво да не можем да приказваме с Русия на Владимир Путин! Аз съм срещу демонизирането на Путин, само че и срещу величаенето му, тъй като Русия не е толкоз значима. Разходите й за защита са като тези на Франция. Но се тормозя от това, че Тръмп харесва доста стила на държание на Путин. Харесва му концепцията да е мощен водач, да подписва двустранни покупко-продажби, което съответствува с метода на Путин. Затова чакам с до известна степен тъмно въодушевление срещата в Хелзинки. Има действителна заплаха Тръмп да покаже, че връзките с съперниците и противниците са му по-важни от тези с приятелите и съдружниците.

Той изрази терзание във връзка с европейската вероятност на Западните Балкани: „ Оставам много обезпокоен за Западните Балкани. Въпреки че се веселя доста, че Македония получи зелена светлина да напредва с кандидатурата си за НАТО. Гръцко-македонското съглашение е от голяма значимост. И всички, в това число България, би трябвало да оказват помощ то да се реализира. Така че картината не е идентична, само че Русия има способността да взема самодейността и това ме нервира. Като тенис, в който постоянно сервира едната страна. Русия постоянно сервира. Понякога целят мрежата. Понякога сервират в навън, от време на време означават ас. А от време на време ние вършим ретур. Мисля, че ние също би трябвало бием сервис. “

По мотив на идната среща сред Доналд Тръмп и Владимир Путин в Хелзинки, Едуард Ликас разяснява: Ще има доста показна проява на другарство. Целта на Путин е да сътвори усещане за положителни връзки и ще е унизително за Тръмп да се връща към борбата. Но в случай че той излезе от срещата и каже " това е отлично, способни сме да беседваме ", идващият път, когато Путин направи нещо неприятно, ще е мъчно за Тръмп да признае, че е сбъркал. И по тази причина ще се изкуши да си затвори очите. /…/ Не чакам някаква огромна договорка или нещо като Ялта -много трагично. Вероятно на този стадий ще има някои отстъпки и доста другарска замяна на приказки. Но Путин е експерт в това, което руснаците назовават " рекрутиране ". Много е добър в това, а не съм сигурен дали Тръмп е задоволително добър да му се съпротивлява “.
Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР