Списъкът на хранителните продукти, които са поскъпнали най-осезаемо през последната

...
Списъкът на хранителните продукти, които са поскъпнали най-осезаемо през последната
Коментари Харесай

Кой хранителен продукт в Русия поскъпна най-много за година

Списъкът на питателните артикули, които са поскъпнали най-осезаемо през последната година в магазините в Русия, се оглави от... дъвката, регистрира Руската статистическа работа (Росстат). През март 2023 година междинната цена на дребно на опаковка дъвка е 39 рубли (около 0,55 долара). В съпоставяне със същия месец на 2022 година, цената й се е нараснала с над 22% - тогава междинната цена е била 32 рубли, написа РБК.

Темпът на напредък на цените на дъвките през последната година стана рекорден за цялото предишно десетилетие. През предходните години дъвките също са поскъпвали, само че годишното повишаване е било с 1-3 рубли.

Рязкото повишаване на дъвките през последната година е една от последствията от западните наказания, следва от коментара по въпроса на изпълнителния шеф на сладкарската фабрика " К-Артел " край Москва, произвеждаща дъвки под марката Turbo, Роман Шуваев.

Той изяснява, че " първо, на фона на глобите, опаковките нарастнаха. Втората причина за повишаването е зависимостта на производството от вноса на съставни елементи - основата за дъвки не се създава в Русия и се внася от чужбина. " Проблеми с доставките на съставки в края на предходната година, даже принудиха Mars да предизвести комерсиалните вериги за понижаване на асортимента на Orbit.

Сега съветските производители са минали към доставки от Бразилия и Египет, а също по този начин " откриват връзка " с Китай, споделя Шуваев. Но заради повишаването на разноските за логистика и увеличението на времето за пътешестване, доставчиците покачиха цените с до 40%.

При това, през март 2022 година, инфлацията в Русия беше в своя пик - цените скочиха със 7,6% за месец, което беше връх от 1999 година насам. Покачването на цените стартира след началото на военната интервенция в Украйна и последвалото налагане на наказания от западните страни, което докара до ускорение на повишаването на $ по отношение на рублата, спиране на част от веригите за доставки на импорт и прекъсване на бизнеса на доста задгранични компании в Русия. През идващите месеци растежът на цените в Русия се забавя, като през март 2023 година по отношение на предходния месец, инфлацията е единствено 0,37%.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР