Спират възнагражденията на съветниците, които са в Надзорните съвети на

...
Спират възнагражденията на съветниците, които са в Надзорните съвети на
Коментари Харесай

Спират възнагражденията на общинските съветници в София за участието им в бордове

Спират възнагражденията на съветниците, които са в Надзорните препоръки на общинските профилирани органи в София. Този отчет внесоха шефът на СОС Цветомир Петров и общинските съветници и Бойко Димитров от групата на ПП-ДБ-СС.

Изменението се употребява с поддръжката и на другите политически групи в градския парламент. Това ще стане с смяна на Правилника за организация и работа на Специализирания общински приватизационен фонд, Правилника за активността на Столичната общинска организация за приватизация и Правилника за организацията и активността на Общинския гаранционен фонд за дребни и междинни предприятия на Столичната община.

Причините са, че членовете на препоръките получават заплащане за сметка на бюджета на Следствен отдел към окръжна прокуратура, на основата на одобрена с бюджета на Столичната община за календарната година План-сметка.

Досега от всички 61 общински съветници 31 са получавали като членове в надзорните органи в допълнение възнаграждение, което е възлизало – от 2015 до 2019 на 134 000 лева месечно, а от 2019 година на 95 000 лева месечно.

Членовете на общинския съвет получават заплащане на съображение член 34, алинея 1 от ЗМСМА и то не може да бъде повече от 70 на 100 от брутната работна заплата на ръководителя на общинския съвет за съответния месец, като общинските съветници получават заплати за присъединяване си в съвещанията на СОС и на неговите комисии.

Действащите разпореждания в правилниците на общинските профилирани органи, чиято анулация се предлага, плануват възнаграждение на заплащане на общинските съветници отвън плануваното от тази наредбата. Освен това вносителите считат, че е неправилно да се получават хонорари при неработещи органи с изминал мандат (от м. октомври 2023 год.) ежемесечно и до в този момент, а огромна част от лицата, на които се заплаща и към сегашния миг не влизат в състава на определения за мандат 2023-2027 година.

На идното съвещание на Столичния общински съвет по предложение на съвсем всички политически групи в градския парламент ще се направи актуализация на заплатите на кмета на Следствен отдел към окръжна прокуратура, общинските съветници, районните кметове. Причината е, че те не са променяни от 10 години, а това е интервал, в който се регистрира доста покачване на цените на стоките и услугите.

Освен това кметовете и общинските съветници на доста по-малки обитаеми места получават по-високи хонорари от столицата, макар че в София се носи отговорност за бюджет в размер на 2,5 милиарда лева Трябва да се означи, че още от встъпването си в длъжност кметът на София всеки месец подарява своята заплата и дава доклад за какви дела отиват средствата, които той получава за работата си.

 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР