Спират полетите в авиобаза Крумово до изясняване на причините за

Спират полетите в авиобаза Крумово до изясняване на причините за ...

Спират полетите в авиобаза Крумово до изясняване на причините за трагедията край Пловдив.

Спират полетите в авиобаза Крумово до изясняване на причините за трагедията край Пловдив Техническа неизправност е най-вероятната причина за катастрофата на военно-транспортния хеликоптер Ми-17, при която загинаха двама военни, а трети - бордовият инженер, пострада тежко. Това съобщи министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Машината е 30-годишна, през 2016 г. й е направен основен ремонт. До следващия са оставали 200 летателни часа. С излизането на падналия хеликоптер от строя авиобазата вече няма нито един действащ Ми-17, при положение че общият им брой е пет.
 
Срокът, в който експертна комисия трябва да се произнесе за причината на катастрофата, е едномесечен, каза директорът на Военна полиция ген. Борислав Сертов. Работи се по няколко версии. По думите му хеликоптерът е прекалено сложен, за да може толкова скоро след инцидента категорично да се каже какво точно е причинило.
 
Полетът е бил тренировъчен, на височина между 30 и 50 м. Това е бил четвъртият полет на хеликоптера за деня с различни екипажи. Пилотите са били опитни - загиналите кап. Пантелеев и кап. Неделчев са имали съответно по над 600 и над 500 летателни часа. Машината се е завъртяла на 180 градуса и после рязко е паднала, което е станало толкова бързо, че пилотите не са успели да съобщят в базата.
 
Фаталният полет на хеликоптера с бордови номер 417 е бил четвърти за деня, предстояли са още два. Никой от предишните екипажи, летели с него същия ден, не е съобщил за технически проблем, каза командирът на 24-та авиобаза бриг. Ген. Димитър Иванов. Упражнението е било рутинно, а височината, на която се изпълнява - от ниските.
 
По правилник до изясняване на причините за катастрофата полетите в авиобаза Крумово ще бъдат спрени.-->
 
Военно-транспортен хеликоптер Ми-17 с трима души екипаж падна при тренировъчен полет в района на авиобаза Крумово край Пловдив снощи около 20.30 часа. Загинаха двамата пилоти - 48-годишния кап. Пламен Пантелеев от Бяла, Русенско, и 45-годишния кап. Стоян Неделчев от Елхово. Третият член на екипажа – бордовият инженер Алексей Каменов, е пострадал. Той е успял да напусне сам хеликоптера и е вървял стотина метра. Мъжът е настанен за лечение в пловдивската университетска болница "Св. Георги" с фрактура на глезена и на ребрата. Обмисля се дали да не бъде транспортиран във Военна болница в София. 

Източник: dariknews.bg