Спират полетите в авиобаза Крумово до изясняване на причините за

...
Спират полетите в авиобаза Крумово до изясняване на причините за
Коментари Харесай

Спират полетите в авиобаза Крумово до изясняване на причините за трагедията край Пловдив

Спират полетите в авиобаза Крумово до изясняване на аргументите за нещастието край Пловдив Техническа нередовност е най-вероятната причина за злополуката на военно-транспортния хеликоптер Ми-17, при която починаха двама военни, а трети - бордовият инженер, пострада тежко. Това заяви министърът на защитата Красимир Каракачанов. Машината е 30-годишна, през 2016 година й е изработен главен ремонт. До идващия са оставали 200 летателни часа. С излизането на падналия хеликоптер от строя авиобазата към този момент няма нито един настоящ Ми-17, в случай че общият им брой е пет.
 
Срокът, в който експертна комисия би трябвало да се произнесе за повода на злополуката, е едномесечен, сподели шефът на Военна полиция ген. Борислав Сертов. Работи се по няколко версии. По думите му хеликоптерът е прекомерно комплициран, с цел да може толкоз скоро след случая изрично да се каже какво тъкмо е предизвикало.
 
Полетът е бил подготвителен, на височина сред 30 и 50 м. Това е бил четвъртият полет на хеликоптера за деня с разнообразни екипажи. Пилотите са били опитни - починалите кап. Пантелеев и кап. Неделчев са имали надлежно по над 600 и над 500 летателни часа. Машината се е завъртяла на 180 градуса и след това внезапно е паднала, което е станало толкоз бързо, че водачите не са съумели да оповестят в базата.
 
Фаталният полет на хеликоптера с бордови номер 417 е бил четвърти за деня, предстояли са още два. Никой от предходните екипажи, летели с него същия ден, не е съобщил за механически проблем, сподели командирът на 24-та авиобаза бриг. Ген. Димитър Иванов. Упражнението е било рутинно, а височината, на която се извършва - от ниските.
 
По устав до изясняване на аргументите за злополуката полетите в авиобаза Крумово ще бъдат спрени.-->
 
Военно-транспортен хеликоптер Ми-17 с трима души екипаж падна при подготвителен полет в региона на авиобаза Крумово край Пловдив нощес към 20.30 часа. Загинаха двамата водачи - 48-годишния кап. Пламен Пантелеев от Бяла, Русенско, и 45-годишния кап. Стоян Неделчев от Елхово. Третият член на екипажа – бордовият инженер Алексей Каменов, е потърпевш. Той е съумял да напусне самичък хеликоптера и е вървял стотина метра. Мъжът е настанен за лекуване в пловдивската университетска болница " Св. Георги " с фрактура на глезена и на ребрата. Обмисля се дали да не бъде превозен във Военна болница в София. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР