Спирането на детските надбавки при 5 неизвинени отсъствия от училище

...
Спирането на детските надбавки при 5 неизвинени отсъствия от училище
Коментари Харесай

Съветът на Европа порица България, че спира детските надбавки за 5 отсъствия

Спирането на детските надбавки при 5 неизвинени отсъствия от учебно заведение е нарушаване на Европейската обществена харта на Съвета на Европа. Това гласи решение на Европейския комитет за обществени права по делото на Тръста за равни права (Equal Rights Trust ERT) против България, оповестено на 27 март т.г. То идва тъкмо в миг, в който страната ни затегне тази глоба, увеличавайки периода, през който родителите на отсъствали без уважителни аргументи възпитаници не получават помощи - от 1 месец на 1 година. В петък Народното събрание одобри на второ четене поправките в закона за общественото подкрепяне. Предложението бе импортирано от ГЕРБ.

Жалбата на ERT е от 2016 година и визира смяна на закона за фамилните помощи за деца от 2015 година, съгласно която приемането на детски помощи се обвързва с посещаването на учебно заведение или детска градина. От ERT оспорват три пункта от закона - даването на месечните фамилни помощи в натура, в случай че родителят е малолетен, прекъсването им за 1 година, в случай че детето не посещава учебно заведение и в случай че самото дете стане родител.

В решението си Комитетът не открива дискриминация при даването на помощите в натура. Категорично обаче се осъжда прекъсването на детските надбавки на съображение непосещение в учебно заведение. Според Европейския комитет за обществени права това е нарушаване на чл.16 от Хартата за правото на фамилията на обществена, правна и икономическа отбрана. Същото е тълкуванието и на прекъсването на фамилните помощи, в случай че малолетен възпитаник стане родител, като в тази ситуация съгласно Комитета се нарушават и разпореждания в хартата, свързани с дискриминирането против ромите и особено против малолетните ромки.

" Вследствие на това решение България следва да анулира въпросните разпореждания. Вместо това сме очевидци на въвеждането на нови, още по-рестриктивни ограничения, които са в несъгласие с интернационалния контракт, по който България е присъединена по лично предпочитание страна ", коментираха от Националната мрежа за децата. Оттам се опълчиха на готвените ремонти и считат, че това е следващата популистка акция, която няма да докара до действителна положителна смяна в учебната система. Причините за непосещаване на учебно заведение обаче засягат всички обществени прослойки, споделят от мрежата. Вместо да се глоби една дребна част от българските фамилии, би следвало да се одобряват промени, които да адресират " систематичния декаданс на системата за протекция на детето, обвързването на общественото подкрепяне със обществена работа и възстановяване междуинституционалното взаимоотношение сред институциите ", считат оттова.

" Европейският обществен съвет не е съд в същинския смисъл на думата. Въпреки това всички решения на Европейския комитет за обществени права включват обвързване за страните - страни по конвенцията, да приведат ситуацията в страната в сходство с Европейската обществена харта. Това, което следва от това решение, е продължаването на разговора сред Съвета на Европа и българските управляващи. Решението е единствено един стадий от този диалог; задачата му е да дефинира по какъв начин българските управляващи могат да приведат ситуацията в сходство с условията на обществените права на индивида ", дадоха отговор от пресслужбата на Съвета на Европа. Оттам показват, че изключване на страната ни от Съвета на Европа заради нарушаване на хартата не е реалистична опция. В случай обаче, че България не предприеме стъпки за осъществяване на решението, Комитетът на министрите може да окаже политически напън, като одобри рекомендации или резолюции, които приканват България да приведе обстановката в сходство. " Въпреки това, в последна сметка единствено ограниченията, подхванати от националните органи и съдилища в България, могат да наложат тези решения ", споделят оттова. 

 

НЕРАЗБИРАНЕ

Приетите още по-сурови наказания не почиват на подробен разбор на данните за връзката сред до момента практикуваното прекъсване на детските надбавки за 1 месец при позволени отсъствия и връщането на децата в учебно заведение, считат от НМД. " Увеличаващият се брой осъдени по този индикатор фамилии ясно потвърждава освен, че мярката е неефективна и от ден на ден деца отпадат от учебно заведение за малко или дълготрайно, само че също по този начин, че превантивната работа със фамилиите още веднъж е отстъпила място на наказателния метод ", показват оттова.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР