Спецпрокуратурата пое разследването на хакерската атака срещу НАП. Разследва се

...
Спецпрокуратурата пое разследването на хакерската атака срещу НАП. Разследва се
Коментари Харесай

20 000 лв гаранция и обвинение в тероризъм за търговския директор на ТАД груп

Спецпрокуратурата пое следствието на хакерската офанзива против Национална агенция за приходите. Разследва се кибертероризъм. Доказателствата, които проверяващите са събрали по време на акцията през вчерашния ден, дават съображение да се допуска, че непозволеното източване на данни от системата на приходната организация може да е дело на проведена незаконна група. Търговския шеф на ТАД груп Георги Янков беше освободен от ареста с парична гаранция от 20 000 лева и с обвиняване в тероризъм.

 © БГНЕС
Вече е повдигнато обвиняване на комерсиалния шеф на ТАД груп Георги Янков. Той беше арестуван късно нощес след обиск в офиса на компанията.

Антимафиотите от ГДБОП са иззели цялата компютърна техника на компанията, сървърите и рутерите. Според наши източници проверяващите са иззели и доста ключове за декриптиране на информация, както и специфичен криптиращ програмен продукт.

Източници от следствието настояват, че притежателят ТАД груп Иван Тодоров също ще бъде притеглен като обвинен. Той е напуснал България посока Турция преди няколко дни, а от летището край Истанбул е отлетял за Канада. Твърди се, че било планувано от дълго време, само че проверяващи споделят, че проектите за това пътешестване са придвижени последните дни.

Очаква се прокуратурата да разгласи Иван Тодоров за интернационално търсене като издаде както Европейска заповед за арест, по този начин и алена бюлетина на Интерпол.

Според юристите на Кристиян Бойков той е бил свикан в профилираната прокуратура за покачване на поправено обвиняване в 16:30 ч през днешния ден. Момчето по този начин и не се появи.

Според наши източници след задържането на комерсиалния шеф на ТАД груп Георги Янков всички чиновници на компанията са подали заявки за овакантяване и през днешния ден офисът е останал затворен.
 189 души са наранени от приключването на данни от Национална агенция за приходите 189 души са наранени от приключването на данни от Национална агенция за приходите
След хакерската офанзива в сървърите на приходната администрация, най-вече персонални данни са разкрити за 189 българи, оповестиха от Национална агенция за приходите. Специалисти от прихо...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР