Специфичният причинител на туберкулозата е Mycobacterium tuberculosis, наречен още бацил

...
Специфичният причинител на туберкулозата е Mycobacterium tuberculosis, наречен още бацил
Коментари Харесай

Робърт Кох обявява, че е открил причинителя на туберкулозата

Специфичният извършител на туберкулозата е Mycobacterium tuberculosis, наименуван още микроб на Кох. Той бива 5 съществени вида (човешки, говежди, птичи, миши и поикилотермен), като епидемиологично значение за индивида имат първите два. Лекува се с самостоятелна антибиотична терапия. Наскоро в прибалтийските страни са видяни случаи на резистентни към известните медикаменти варианти. Той се намира на всички места в околната среда. Източник на болестта е болният от туберкулоза, който кашля. Повечето инфекции са асимптоматични и латентни. Но към една на 10 латентни инфекции се развиват прогресивно и задействат болестта. Ако туберкулозата не се лекува, тя води до гибел при повече от 50% от инфектираните. Най-застрашени от заразяване и заболяване са контактните, т.е. живеещите и работещите в едно помещение с болния. Не всеки контактен се разболява. От туберкулоза се разболяват лица с потисната имунна система. Предразполагащи фактори са непълноценното и нерационалното хранене, стресът, преумората, злоупотребата с алкохол, тютюнопушенето, т.е. всичко, което срутва отбраната на организма. Рискови за заболяване от туберкулоза са и лица със захарен диабет, стомашно-чревни премеждия, лекуваните дълготрайно време с кортизонови препарати, провеждащите химио- и лъчелечение и други
Класическите признаци на дейната туберкулозна зараза са хронична кашлица с примесени с кръв храчки, температура, нощно потене и загуба на тегло. В предишното наричали туберкулозата „ охтика “, поради загубата на тегло при инфектираните. Инфектирането на други органи провокира необятна гама от признаци. Диагнозата на дейна туберкулоза се основава на радиологично проучване (обикновено рентген на гръдния кош), както и микроскопско проучване и микробиологична просвета на телесните флуиди. Диагнозата на латентната туберкулоза се основава на туберкулинов кожен тест (TКT) и кръвни проби. Лечението е мъчно и постанова използването на голям брой антибиотици в продължение на дълъг интервал от време. Наблюдават се също и хората, които са били в контакт с болния и в случай че е належащо им се ползва лекуване. Резистентността към антибиотиците е все по-нарастващ проблем при туберкулоза с мултилекарствена устойчивост (MDR-TB) инфекции. За да се предотврати туберкулозата, хората би трябвало да бъдат проверявани за съществуване на болестта и имунизирани с ваксина с микроб на Калмет–Герен.
Експертите считат, че една трета от популацията на света е инфектирано с Mycobacterium tuberculosis и всяка секунда се заразява по един човек по света. През 2007 година е изчислено, че по света са дейни 13,7 милиона хронични случаи.[3] През 2010 година е изчислено, че са се заразили нови 8,8 милиона души и е имало 1,5 милиона смъртни случая, най-много в разрастващите се страни. Абсолютният брой на случаите на туберкулоза понижава от 2006 година насам, а новите случаи са намалели от 2002 година Туберкулозата не е разпределена отмерено по света. Около 80% от популацията в доста азиатски и африкански страни дава позитивен резултат при туберкулинов тест, само че единствено 5 – 10% от популацията в Съединени американски щати дава позитивен резултат от теста. Повечето хора в третия свят развиват туберкулоза заради отслабен имунитет. Обикновено тези хора развиват туберкулоза, тъй като са инфектирани с ХИВ и развиват СПИН.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР