Специфични турски домати и вид сирене получиха статут за защитено

...
Специфични турски домати и вид сирене получиха статут за защитено
Коментари Харесай

Турция патентова пред ЕС розовите си домати и козе сирене

Специфични турски домати и тип сирене получиха статут за предпазено название за генезис от Европейски Съюз .

Статутът на предпазено название за генезис (ЗНП) и предпазено географско напътствие от Европейския съюз (ЕС) бе присъден за доматите от региона на град Аяш (Анкара), както и за сиренето Езине .

Така броят на турските артикули със статут за предпазено название за генезис от Европейски Съюз доближи 18 , а още над 40 продукта чакат самопризнание от Европейски Съюз.

Доматите, отглеждани в Аяш, са относително огромни и са доста сочни и месести . Те се отличават от другите домати, отглеждани в Турция, с тънката си кора и с розово-червен цвят . Доматите имат леко солен усет и лимонен мирис заради високата си киселинност. Аяш се отглежда в региона на едноименния град от 60-те години на предишния век. Формата и структурата на доматите идват от локални семена и разсад, излъчени през генерации в географския регион.

Кметът на град Аяш Мустафа Сезер изрази задоволството си от новината за приемането на статут за предпазено название за генезис за доматите. Според него това ще способства за доста по-голям експорт за Европейски Съюз на доматите през летния сезон.

Междувременно сиренето Езине също получи статут за предпазено название за генезис от Европейски Съюз. Това е първото турско сирене, което получава отличие в Европейския съюз. Министърът на земеделието и горите Ибрахим Юмаклъ посочи смисъла на приемането на статута за млечния артикул.
 
 сирене Турция iStock
" Много от най-качествените сирена в света се създават в Турция . Ние представяме тези неповторими усети на света ", уточни Юмаклъ.

Сиренето Езине е 18-ият артикул в Турция със предпазено название за генезис и предпазено географско напътствие. То се създава в региона на обитаемоте места Езине, Байрамичи и Aйваджък в северозападния окръг Чанаккале. Прави се от козе мляко (най-малко 40 процента), овче мляко (35-45 процента) и краве мляко (20-25 процента). Продуктът е светложълт, със междинна неотстъпчивост.

Имената на турските артикули, на които Европейски Съюз по-рано даде статут за предпазено название за генезис (ЗНП), са: саралията от Газинатеп, кестените от Айдън, плодът Байрамич беязъ, смокини от Айдън, кайсии от Малатия, зехтин Mиляс, чесън Ташкьопрю, наедрял лешник Гиресун, кюнефе от Антакия, нар Суруч, орехи Чаглаянджерит, маслини Гемлик, зехтин Едремит, маслини Миляс.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР