Специфичен е изборът на главен прокурор в България. Това заяви

...
Специфичен е изборът на главен прокурор в България. Това заяви
Коментари Харесай

Отворено общество иска и механизъм за отстраняване на главния прокурор

Специфичен е изборът на основен прокурор в България. Това съобщи пред БНР Иванка Иванова от Институт " Отворено общество ".

По думите й вместо търсене на отговорност на основния прокурор, да обърнем внимание на факторите, които слагат според от него другите прокурори.

Главният прокурор има прекомерно огромна тежест при назначение на прокурорите и тяхното кариерно развиване, което ги прави прекомерно подвластни от него. Има образци, където се вижда какъв брой е значимо да има механизъм за премахване на основния прокурор и следствие, съобщи Иванка Иванова.

" Няма друга страна от Европейски Съюз, която да дава на основния прокурор същите гаранции за самостоятелност, каквито имат ръководителите на двете висши съдилища.
Проблемът у нас е, че груповите органи, въвлечени в тези процедури, сами по себе си не носят отговорност за кадровите решения, които вземат ", сподели Иванова.

Тя разясни, че в страната както процедурата по желание на прокурори, по този начин и назначение на основен прокурор се развива главно с присъединяване на групови органи като Висш съдебен съвет и Народното събрание.

В други страни тези процедури са затворени и се реализират еднолично, най-често от министъра на правораздаването, даде образец Иванова.
Тя счита, че целият диалог за избор и права на основния прокурор би трябвало да се обърне.

Припомняме, чака се най-рано на 10 юли да стартира процедурата за избор на нов основен прокурор.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР