Специално за “Труд д-р Людмила Емилова продължава своята поредица на

...
Специално за “Труд д-р Людмила Емилова продължава своята поредица на
Коментари Харесай

Земната ябълка защитава имунитета

 34-1

Специално за “Труд ” доктор Людмила Емилова продължава своята поредност на дълголетието. Тя е доктор с три специалности – вътрешни заболявания, кардиология и ревматология и здравен мениджмънт. След като изпитва системата за лекуване с плодове, чай и мед върху себе си и съумява да се избави от доста тежки заболявания, взема решение, че ще се довери на природосъобразната медицина. Насърчава я създателката на метода Лидия Ковачева. През 1993 година доктор Емилова открива медицинския си център за безлекарствено лекуване, през който са минали над 45 000 пациенти от целия свят. Мнозина са се избавили от шаблонно дефинираните от формалната медицина като нелечими болести и като бонус са стопили килограми, освен това с дълготраен резултат. През 1997 година доктор Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на Съединени американски щати.

Земната ябълка, или гулията (Helianthus tuberosus), както още я назоваваме у нас, стои непретенциозно на пазарната сергия и постоянно е подминавана изцяло безпричинно. В Европа е известна с названието ерусалимски артишок. аксономично гулията е член на голямото растително семейство Сложноцветни (Asteraceae). Родствено е покрай добре познатия ни слънчоглед. Родината й е далечната Северна Америка, а историческите данни сочат, че е била пренесена и се култивира на Стария континент през XVII век.

„ Култивира ” не е прецизен израз, тъй като растението не изисква съвсем никакви грижи. Веднъж стартира ли неговото разпространяване, мъчно ще се отървете от него и то може да стане непрекъснат жител на двора, като не изисква никакви грижи. Агрономи оповестяват за случаи, в които над 40 години гулията вирее на несъмнено място, продължавайки да дава плод. Разбира се, вкусните грудки към този момент били с понижени размери.

Специалистите акцентират и още значими преимущества – тя е извънредно чист артикул, подминат от бедите на индустриалното развъждане на храни. Не е обект на генна трансформация, не се наторява с химически препарати и не изисква рискова за човешкото здраве обработка, с цел да се запази чак до ранната пролет.

Разбира се, земната ябълка е на първо място доста богата на скъпи за човешкото здраве и профилактиката му съставки. Полезните й качества надвишават тези на картофите и цвеклото. За лекуване на огромен набор заболявания се употребяват сокът, стъблата, листата и корените от растението. Според изследвания на водещи европейски академични лаборатории ерусалимският артишок съдържа:

антиоксиданти – заради съществуването в него на кехлибарена, малинова, ябълчена и фумарова киселина;

силиций – почти 8%, задоволителни да отговорят напълно на дневната нужда на човешкия организъм; калий, желязо, фосфор, магнезий, калций, цинк; огромно количество витамини B и C – повече в сравнение с в цвеклото, морковите, картофите;

пектин – с пречистващо деяние върху тялото и емфатичен позитивен резултат върху функционалността на червата и предотвратяващ натрупването на холестерол в съдовете.

Земната ябълка може да усъвършенства действието на ендокринната, имунната, храносмилателната и кръвоносната система. Може да е от изгода за:

усилване на имунитета;
стабилизиране равнищата на кръвната захар;
унищожаване на болки в ставите;
възстановяване на кръвообращението;
понижаване на стомашната киселинност.

Официалната и националната медицина са на общо мнение, че гулията се предлагам за предварителна защита и лекуване на захарен диабет вид I и II. При пациенти с диабет от първи вид лечебен резултат има приемът на грудки в недопечен тип поради съществуването на инулин в растението. Той заменя глюкозата в процеса на метаболизма и дава на клетките потребната сила. Той оказва помощ за контролиране на глюкозата, като понижава концентрацията на захар в кръвта. Стабилизирането на равнищата на кръвната захар може да бъде катализаторът, който ще “напомни ” на панкреаса да създава личен инсулин. Инулинът е измежду извънредно качествените пребиотици /несмилаеми фибри, преминаващи без смяна през стомашно-чревния тракт/, стимулиращи растежа на положителната микрофлора.

Най-честата рекомендация на медиците с наблюдения върху резултата на земната ябълка върху диабета е да се употребява по една сурова грудка 3 пъти дневно 15 минути преди главно хранене.

Редовната консумация на ерусалимски артишок подкрепя облекчаването на сковаността в ставите и понижаване на болките при ревматични болести. Ефектът се реализира от високото количество силиций, участващ в растежа и делението на клетките на синовиалната мембрана. За задачата е належащо да се одобряват 50-100 г сурова гулия дневно. С нея се усъвършенства обмяната на веществата и се подсигурява нараснал приток на кръв, способстващ унищожаване на възпалителния развой. Добър избор е също да се ядат по 150 г на ден сурова земна ябълка дружно с коричката, като се измие добре авансово.

Гулията е отлична за менюто на бъдещите майки и кърмачките поради благосъстоянието от витамини, микроелементи и ензими. Консумирана сурова, спомага за отбягване на твърдоглав запек по време на бременността. Има свое потвърдено място при избавянето от непотребни килограми и за извайване на фигурата поради високото наличие на фибри. Те извеждат токсините от организма, форсират метаболитните процеси и горят мазнините. В гулията има единствено 61 ккал на 100 г растение. И това й подсигурява челно място в здравословните стратегии за намаляване.

Важно е да се означи, че при хора, несвикнали с храна, богата на диетични фибри и инулин, може да се появи метеоризъм и стомашен дискомфорт. В тези случаи гулията би трябвало да се приема, обработена на пара.

Кулинарните предписания със земна ябълка са разнородни. Дори в австрийския императорски двор я приготвяли задушена с краве масло и щедро поръсена с пудра захар. Моята рекомендация е да се употребява най-вече сурова, както и да се прибавя в зеленолистното смути.

Крем чорба (1 порция)

 46-3
100 г гулия, по към 30 г праз, кромид лук, морков, дребен картоф, половин скилидка чесън се варят във вода /да ги покрие/. Като поизстине, се прибавят 50 мл ядково мляко /от бадеми/, 1 с. л. кокосово масло, по 1 щипка куркума, риган, морска или хималайска сол, 1-2 листенца босилек и се пасира.

Рецептата е на Илия Илиев – основен готвач в медицинския център на доктор Емилова.

Цветна ароматна зимна салата

 46-2
(4 порции)
Продукти:
200 г моркови,
200 г гулия,
100 г алено цвекло,
2-3 стръка селъри,
5-6 бр. репички,
1 бр. узряло авокадо,
30 г сусам,
5-6 стръка копър,
1 с. л. хранителна квас,
самардала и ябълков оцет на усет.
Приготвяне:
Настъргваме морковите, гулията и цвеклото. Наситняваме селърито, репичките и копъра. Намачкваме авокадото дружно хранителната квас и самардалата. Запичаме леко на тиган сусама, до момента в който добие прелестен мирис. Объркваме всичко доста добре в дълбока купа и поливаме на капки с мечтаното количество оцет.

Рецептата е на Веселин Станков – съветник помощник в медицинския център на доктор Емилова.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР