Специалният представител на Държавния департамент Джеймс Джефри заяви по време

...
Специалният представител на Държавния департамент Джеймс Джефри заяви по време
Коментари Харесай

Според САЩ Русия помага за прехвърлянето на наемници от Сирия в Либия

Специалният представител на Държавния департамент Джеймс Джефри съобщи по време на телефонен брифинг в петък, че Русия оказва помощ за прехвърлянето на бойци от Сирия в Либия. Той изрече това мнение, до момента в който оценяваше обстановката в африканската страна, където военните спорове не престават близо 10 години, съобщи ТАСС, представена от организация " Фокус ".
Джефри съобщи, че съгласно мнението на американски дипломати, „ Русия работи с Асад за прехвърлянето на бойци - може би от трети страни или сирийци - в Либия, дружно с съоръжение “. 
На собствен ред първият заместник-помощник държавен секретар на Съединени американски щати Хенри Вустър означи, че съгласно информацията на Вашингтон, „ сирийски наемници се борят и за двете страни на този спор – и за ПНС (международно приетото „ Правителство на националното единодушие “ и за ЛНА (Либийската национална войска на Халифа Хафтар) “.
Преди това съветската страна неведнъж отхвърли сходни изказвания на западните си сътрудници. По-специално Кремъл дефинира изказванията на Съединени американски щати за „ военна интервенция “ от страна на Русия в обстановката в Либия като „ партенка “. Руският външен министър Сергей Лавров акцентира, че изказванията за „ наемници “, свързани с Руската федерация, са клюки. 
Припомняме, че в Либия редом съществуват два изпълнителни органа: ПНС на Файез Сарадж, заседаващ в Триполи, и краткотрайният кабинет на Абдула Абдурахман ал Тани, настоящ в източната част на страната, дружно с Народното събрание и подсилен от ЛНА. На 27 април ЛНА разгласи, че ще поеме контрола над страната и в това време Хафтар обезсили политическото съглашение от Шират, което стана основа за основаването на ПНС. В самата ПНС изказването на Хафтар беше наречено „ опит за нов прелом “, а по-късно то отхвърли предлагането, отправено от армията за преустановяване на огъня по време на свещения месец Рамадан за мюсюлманите.

 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР