Специалният косовски съд в Хага призна бивш бунтовнически командир за

...
Специалният косовски съд в Хага призна бивш бунтовнически командир за
Коментари Харесай

Косовският съд в Хага вкара в затвора бунтовнически командир за 26 години

Специалният косовски съд в Хага призна някогашен размирен пълководец за отговорен в ликвидиране и изтезания и го вкара в пандиза за 26 години в дълго чакана първа присъда за военни закононарушения.

50-годишният Салих Мустафа беше приет за отговорен за малтретиране на пандизчии в спонтанен затвор в хамбар, ръководен от етническата албанска Армия за избавление на Косово (АОК) по време на войната за самостоятелност със Сърбия през 1998-1999 година

Присъдата идва в внимателен миг за Косово, където етническото напрежение още веднъж се разпали близо четвърт век след войната, а през уикенда нападатели си размениха огън с полицията.

" Съдебният състав ви осъжда на една-единствена присъда от 26 години отнемане от независимост ", сподели арбитър Мапи Велт-Фоглия на Мустафа, който се изправи за изговаряне на присъдата и остана безразличен.

Съдиите откриха, че Мустафа е управлявал партизанска група, която е държала най-малко шестима свои сътрудници, етнически косовски албанци, упрекнати в съдействие със сърбите, в плевня, цялостна с скотски екскременти. Затворниците са били бити с бейзболни бухалки, стоманени пръчки, удряни с ток, изгаряни и лишавани от храна и вода в комплекса в Злаш, село източно от столицата Прищина. Мустафа персонално е взел участие в побоя над двама арестувани. Една от жертвите умира вследствие на отказана здравна помощ.

Мустафа беше приет за отговорен за военни закононарушения, свързани с случайно задържане, изтезания и ликвидиране.

" Това е първата присъда за военни закононарушения на този арбитражен съд ", съобщи Велт-Фоглия в мощно охранявания съд.

Съдът работи според косовското законодателство, само че е основан в Нидерландия и е финансиран от Европейски Съюз, с цел да защищити очевидците от заплашване, като се има поради, че някогашните командири на АОК към момента преобладават в политическия живот в Косово.

Мустафа, който беше задържан през 2020 година, до момента в който работеше като консултант в косовското министерство на защитата, осъди съда на " гестапо ", когато процесът му стартира предходната година.

По време на процеса са изслушани 29 очевидци, заяви трибуналът, който публично е прочут като Специализиран съд за Косово.

Това е първото решение на съда, обвързвано съответно с обвинявания във военни закононарушения, откогато е основан през 2015 година Миналата година той вкара в пандиза двама ветерани от АОК за заплашване на очевидци, макар че те не бяха упрекнати във военни закононарушения.

Косово насилствено одобри закон, който разреши основаването на съда, откакто в отчет на Съвета на Европа от 2010 година се твърди за зверства, осъществени от силите на АОК. Те останаха ненаказани, макар че редица сърби бяха наказани от други съдилища за войните, които раздраха Югославия през 90-те години.

Съдът повдигна обвинявания за военни закононарушения против няколко високопоставени членове на АОК, в това число против някогашния президент на Косово Хашим Тачи, който подаде оставка след повдигането на обвиняването и към момента е считан за воин вкъщи.

През ноември косовският съд загуби основния си прокурор Джак Смит, откакто той беше определен да управлява американското следствие на извънредно чувствителни обстоятелства за Доналд Тръмп.

Войната в Косово, в която починаха 13 000 души, завърши, когато силите на сръбския президент Слободан Милошевич се изтеглиха след 11-седмична бомбардировъчна акция на НАТО.

Въпреки че през 2008 година Косово разгласи самостоятелност от Сърбия, Белград не го признава и предизвиква сръбското болшинство в Северно Косово да не се подчинява на властта на Прищина.

През последните месеци напрежението в северната част на страната набъбна поради решението на Косово да размени издадените в Белград регистрационни номера за коли с такива, издадени в Прищина. /БГНЕС, АФП
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР